Jaroslav Rudiš: Bílý Potok - Alois Nebel

Alois Nebel je název díla a také jméno hlavního hrdiny kreslené románové trilogie, tedy komiksu.

První část se nazývá Bílý potok. Bílý potok je malé vlakové nádraží v Sudetech, blízko polských hranic. Právě tam pracuje Alois Nebel jako výpravčí. Svou práci má rád. Postupem času začne mít halucinace a začne se mu zdát, že po kolejích jedou německé vlaky plné lidí. Je umístěn do místní psychiatrické léčebny. Tam se seznámí s neznámým mužem, kterému se říká Němý.

Nadřízení se snaží Němého přinutit k tomu, aby promluvil, ale on mlčí. Nebel s ním tráví čas v léčebně a vypráví mu svůj životní příběh i o své rodině a o rodinné tradici výpravčích. Také se dozvídámé něco o historii kraje za války. Nebel je propuštěn, ale jeho problémy pokračují. Teď jsou to pro změnu ruské vlaky.

Mezitím se v Krakově najde kostra ženy. S pomocí kartářky detektivové zjistí, že ženu zavraždil Němý, a tak se za ním polští detektivové vydají a zatknou ho.Nebel je propuštěn, ale dochází do léčebny na pravidelná sezení a potlouká se na nádraží.
Druhý díl vypráví o tom, jak si Alois Nebel splnil svůj sen. Chtěl vidět Hlavní nádraží v Praze. Tam poznává Oldu, s nímž se potlouká po nádraží. Také pozná paní Květu, která pracuje jako toaletářka a do které se zamiluje. Květa mu dává jídlo a pomáhá mu. Postupem času se Nebel seznamuje s kameloty, bezdomovci i pankáči, co na nádraží de facto žijí. Němý uprchl při převozu a dělá v Praze taxikáře. Je ale zatčen a uvězněn. Když k němu jde kněz, aby se vyzpovídal, Němý ho zabije a převleče se za něj. Uprchne.

Třetí část. V té se Alois Nebel vrací z Prahy do Bílého potoka a dráha mu za zásluhy daruje domek u opuštěné trati ve Zlatých horách. Paní Květa, těhotná, se vydává do Zlatých hor. Zároveň se zde objevuje i Němý, ale má autonehodu a náhodou ho najde Nebel. Ujme se jej a ošetřuje ho spolu s mladou bylinkářkou Šmeterkou. Květa zabloudí a dostane se bývalého německého, později ruského, nyní autokempingového tábora, kde se schová před lijákem, který zachvátil celé Jeseníky.
Němý zešílí, má vidiny a bloudí po kraji. Schová se do kostela.

Paní Květa za pomoci Wachka st. (majitele kempu) porodí dítě.Následuje svatba - jak jinak než ve vagonu - a šťastný život Nebelů. Němého naleznou spáleného ve vyhořelém kostele.

Pro rozhlas vybral a režii má Miroslav Zelinský
Účinkují Norbert Lichý a Vladimír Polák.
Zvuk, záznam a střih Aleš Huber
Natočeno v Českém rozhlase Ostrava v roce 2004.

Poslouchejte 2. a 5. října.

autor: Miroslav Zelinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.