Je skvělé, když je styl řezbářů osobitý, rozpoznatelný, shodují se Veronika a Pavel Dlabalovi ze Senice na Hané

Potkali se v prvním ročníku na řezbářské škole a dali to dohromady. V osobním i pracovním životě. Daří se jim, o čemž svědčí spousta figur, reliéfů, andělů, laviček, židlí nebo betlémů, které vyrobili, a také čtyři děti, které spolu mají.

„Já jsem zaměřením ksichtař,“ usmívá se Pavel. Od dětství maluje, zaměřuje se na akvarel, olejomalbu, kresbu. Možná jste ho potkali na nějaké akci, kde kreslil karikatury. „Zvládnu jednu za minutu,“ upřesňuje. Tato dovednost se mu hodí samozřejmě i při práci se dřevem.

Veronika je detailistka. Ačkoli to umí dobře s motorovou pilou, nejčastěji ji uvidíte s jemnějšími nástroji v rukách. Typičtí jsou pro ni andělé nebo reliéfy, zkouší také kombinaci různých materiálů, např. dřeva a kovu.

V loňském roce společně vyrobili betlém pro obec Medlov, letos pracují na několika dalších. „Jeden si objednalo město Přerov, kam ho povezeme 30. listopadu,“ zvou k návštěvě manželé Dlabalovi. Další budou k vidění v obci Náklo a v Horní Lhotě u Zlína, kde bude stát dokonce betlém mechanický.

Manželé Dlabalovi při natáčení rozhovoru pro Český rozhlas Olomouc

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.