Je váš pes uražený a nechce se s vámi bavit?

29. únor 2016

Také téma psí urážlivosti řešil tentokrát ve Zvěřinci, v naší chovatelské poradně, veterinární lékař Michal Tesař.

Do vysílání volala posluchačka z Moravské Třebové a stěžovala si, že se s ní, ani s nikým z rodiny, jejich malá jezevčice uraženě nebaví.

Fenka začala hárat a nelíbí se jí, že jí majitelka pořídila kalhotky, které teď musí nosit. Ale to není vše. Fenečka si vymýšlí s krmením, nechce žrát maso, pak si dá kombinaci masa s granulemi a posluchačka se bojí, zda to fence nemůže ublížit.

Veterinář Michal Tesař upozorňuje, že pokud psa krmíme uvařeným masem, nesmíme zapomenout, že takto upravené maso ztrácí vápník, vitamíny a celou řadu dalších důležitých látek. Je proto nutné pejskovi do žrádla přidávat k masu i další složky, jako je zelenina, vláknina a minerální doplňky.

Pokud krmíte pravidelně granulemi, které jsou masem pouze lehce přichuceny, není to problém. Ale nepřehánějte to, protože dodáním masa ke kvalitním granulím opět narušujete správný poměr mezi výživovými složkami.

A odpověď odborníka na druhou část dotazu, tedy: „Co dělat, když náš pes trucuje a nebaví se s námi?“Rada je jednoduchá: Vydržet!

Také další zajímavá témata jsme ve Zvěřinci otevřeli.

Tak třeba: Jaké vážné problémy může v pozdějším věku psa způsobit nesestouplé varle, jak marodí chameleon, když ho chováte v nevyhovujících podmínkách, co dělat s bišonkem, který má každou chvíli blechy a posluchačka jej nechce stále koupat, a nebo existuje-li také jiný způsob odčervení koček než podáváním tabletek?

Kočky jsou totiž známé svojí svéhlavostí a nacpat do nich jakékoliv tabletky často bývá nadlidský úkol.

A odpověď veterináře Michala Tesaře? Pozitivní: Existují i další cesty. Poslechněte si víc ve Zvěřinci, veterinární a chovatelské poradně Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.