Jednohrbí velbloudi jsou v africkém Somalilandu symbolem bohatství, říká olomoucký zoolog Jan Kirner

Zoolog zahrady na Svatém Kopečku Jan Kirner patří mezi Veterináře bez hranic. Na území severního Somálska se zapojil do projektu na ochranu přírody. „V buši jsme budovali polní veterinární ambulanci v záchranné stanici pro volně žijící zvířata a na univerzitě v Hargeyse biobanku,“ upřesňuje.

Nezisková organizace Veterináři bez hranic pomáhá také v České republice, např. s očkováním psů lidí bez domova proti vzteklině. „Celé je to postavené na dobrovolnictví, všechny projekty dělají lidé ve volném čase,“ vysvětluje vystudovaný veterinář.

„Hitem letošní sezóny jsou seriemy rudozobé, unikátní nohatí ptáci z Jižní Ameriky.“
Jan Kirner, olomoucký zoolog

Mládě seriemy rudozobé

V ZOO Olomouc má Jan Kirner na starosti část, ve které žijí hlavně ptáci a někteří savci, jako např. dikobrazové a pandy červené. „Hitem letošní sezóny jsou seriemy rudozobé, unikátní nohatí ptáci z Jižní Ameriky. Nedávno nám seskočilo mládě z hnízda,“ raduje se.

Největším oříškem chovu ptáků v zajetí je totiž jejich rozmnožování. „Ovlivňuje ho mnoho faktorů - od délky světelného dne až po výživu. Když si pár nesedne, nebude se rozmnožovat na povel,“ vysvětluje zoolog. Velmi ho proto těší úspěchy v případě čápa černého. Olomoucká zoo patří mezi šest evropských zahrad, kde se odchov v posledním roce daří.

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru Dity Vojnarové s Janem Kirnerem ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio