Jiřinčiny koláčky bez kynutí s jablečnou náplní od Marie Široké jsou geniálně jednoduché, chuťově návykové a stanou se hitem oslav

Malé koláčky bohatě plněné jablečnou náplní jsou z kynutého těsta, které se ovšem nenechává kynout. Díky tomu si koláčky při pečení zachovají tradiční chuť kynutého těsta a zůstanou malé jak jednohubky. Jeden vám rozhodně stačit nebude. Marie Široká z Hovoran je upekla podle receptu své dlouholeté kamarádky Jiřinky.

Ingredience
  • Na těsto (90 koláčků):
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce moučkového cukru,
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu (nebo více podle chuti)
  • 42 g droždí
  • 1/4 lžičky cukru
  • 1 lžičky sušené citronové kůry (nebo z jednoho citronu)
  • šťáva z 1 citronu
  • Na náplň:
  • 10 jablek průměrné velikosti
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 lžíce medu (podle chuti)
  • Na drobenku:
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 30 g másla
  • Na posypání:
  • moučkový cukr

Postup

Nejdříve si připravíme náplň, aby nám stačila vychladnout a nenechali jsme později těsto kynout. Každé jablko zvlášť oloupeme. Když máme domácí jablka, tak je neloupeme. Rozkrojíme na čtvrtiny, vykrájíme jádřince a nastrouháme nahrubo.

Nastrouhaná jablka vložíme do kastrůlku, přidáme vanilkový pudink a podle chuti med. Během 10 minut svaříme náplň na mírném plamenu na konzistenci pudinku. Necháme vychladnout.

Na těsto v míse smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr, vanilkový pudink, vanilkový cukr a sušenou citronovou kůru. Nakonec do směsi zapracujeme rukama povolené máslo, abychom vytvořili jakousi drobenku.

Do sklenice rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vše rozmícháme na kašičku. Do ní přilijeme mléko, přidáme žloutky a rozmícháme. Nedáváme vzejít kvásek.

Takto připravené droždí rovnou nalijeme do těsta. Přilijeme rum a citronovou šťávu, a rukama zpracujeme těsto. Bude hladké, pevné a vláčné.

Těsto rozválíme na placku silnou asi 1/2 cm. Skleničkou vykrajujeme koláčky. Sklenička má širší vrch a užší spodek, protože spodkem potom budeme vytlačovat důlek do koláčků. Velikost skleničky volíme podle toho, jak chceme mít koláče velké. (v receptu použita sklenička, která má vršek 5 cm a spodek 3 cm).

Vykrojené koláčky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Spodek skleničky pomoučíme a do koláčků vytlačíme důlky.

Vezmeme uvařená vychladlá jablka a pomocí dvou lžiček bohatě naplníme vytlačené důlky.

Drobenku uděláme z mouky, přidáme cukr a máslo. Prsty rozdrobíme, aby zůstala drobenka vlhká. Poměr mouky a cukru je stejný, máslo přidáváme podle toho, zda chceme drobenku sušší nebo vlhčí. Na vršek každého koláčku dáme špetku drobenky. Vytvoříme z ní jakýsi kopeček, který drží sám o sobě.

Koláčky ničím nepotíráme a nesmí kynout. Rovnou se vkládají do trouby. Pečeme při 180 °C, asi kolem čtvrt hodiny dorůžova.

Hotové koláčky ihned po vytažení poprášíme moučkovým cukrem. Necháme rozležet.

Marie Široká

Recept dělá už minimálně 30 let. Má ho od své nejlepší kamarádky, která bývala skvělou učitelkou a výtečnou kamarádkou. Jiřinka už bohužel zemřela, a tak je tento recept sladkou vzpomínkou na její osobu a um.

Paní Široká nás přivítala s rozevřenou náručí. Provedla nás s manželem i po nádherně upravené zahradě a užila si s námi krásné pečicí odpoledne. Bylo nám fajn.

Patrik Rozehnal a Marie Široká