Jméno nového olomouckého arcibiskupa stále není jasné. Proč Vatikán dosud nevybral Graubnerova nástupce?

21. duben 2023 09:31

Olomoucké arcibiskupství stále nemá nové vedení. Jan Graubner přitom z Olomouce odešel do pozice pražského arcibiskupa už téměř před rokem. 

Kdo by mohl být novým arcibiskupem v Olomouci, se zatím neví. Ani kdy by mohl být vybraný. Církevní úřad vede do zvolení nového vedení pomocný biskup a generální vikář Josef Nuzík.

„Ten administrátor nemá dělat rozsáhlé výhledy, ale má jenom to, co je nejnutnější, aby nedocházelo ke škodám. A na druhé straně aby nezatížil toho budoucího arcibiskup a nějakým nedobrým rozhodnutím, investicí nebo nějakým krokem, který by způsobil újmu,“ uvádí Nuzík.

Výběr nového arcibiskupa je složitý proces

Výběr nového arcibiskupa je vázaný papežským tajemstvím a jde o složitý proces. „Nuncius neboli vyslanec papeže má v každé zemi za úkol sledovat situaci a sbírat informace o možných kandidátech na budoucí biskupy. Probíhá to jak tím, že sám sleduje tu situaci, čte, co se kde napíše, mediální výstupy apod., ale také vede rozhovory se spoustou lidí, nejenom s kněžími, biskupy, ale i se všemi, u kterých považuje za důležité, aby znal jejich názor,“ vysvětluje mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Informace pak putují do Vatikánu, kde je zpracovává digasterium pro biskupy. Jeho zástupci sestavují přehled o vhodných kandidátech, ze kterých pak papež vybere finální jméno. Výběr může podle zástupců olomoucké arcidiecéze trvat ještě několik dalších měsíců, možná i let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související