Jóga opravuje tělo i psychiku a přináší uvolnění

2. srpen 2016

Když se řekne jóga, možná si představíte jogína zamotaného do neuvěřitelných pozic. Uberte ze své fantazie. S jógou se dá začít v každém věku. Je to cvičení, které vám pomůže s léčením prakticky všech zdravotních neduhů.

Zlepší navíc vaší psychiku. O tom všem jsme mluvili v rozhlasové Radioporadně se Zdeňkou Gelnerovou.Jóga je příležitosti. Žijeme v rychlé době plné stresu. Díky józe se zastavíte, upřete pozornost na své tělo, rozpohybujete ho a opravíte. „Přinese vám uvolnění a harmonii,“ říká zkušená cvičitelka Zdeňka Gelnarová.

Při cvičení dochází ke spojení těla a mysli. „Preferuji Hatha Jógu. Naučí nás přečíst naše tělo. Napojíme se na něj a vnímáme, že ho vůbec máme,“ uvádí Zdeňka Gelnarová.

Zapomeňte na krkolomné pozice. Začíná se s lehkým protahováním a s nácvikem správného dechu. Proto je potřeba, aby vás samotné základy naučil odborník. „Ten dech se vám ze začátku nebude dařit. Ale věnujte mu plnou pozornost. Časem to přijde,“ povzbuzuje Zdeňka Gelnarová. Dále vnímejte své tělo. Nesnažte se cokoliv dělat na sílu. Dojděte tam, kam vás tělo pustí, zastavte se a pozici prodýchejte.

Krok za krokem

  • najděte si ve svém okolí lektora jógy, na kterého budete mít dobré reference

  • seznamte ho s vaším zdravotním stavem

  • v polohách jděte jenom tam, kam vás tělo pustí

  • zaměřte se na správné dýchání, je základem úspěchu celého cvičení

  • cvičte pravidelně nejen v tělocvičně, ale i doma

Jóga v přírodě

Obecně buďte trpěliví. Nějaký čas to bude trvat, než se vám podaří zvládnout své tělo, dech i uvolnění vaší mysli. Ale ten okamžik přijde. Berte hodinu strávenou na lekci jógy jako dar. „Odložte hlavu v šatně, zacvičte si a věnujte pozornost jen sami sobě,“ doporučuje Zdeňka Gelnarová. Zbavíte se tak myšlenek, které neustále běží v hlavě.

Choďte na odborně vedenou hodinu alespoň jednou týdně. Jestliže máte nějaké zdravotní potíže, vyrazte do tělocvičny raději dvakrát. Pokud to myslíte se svým zdravým vážně, cvičte každý den doma. Vyberte si sami cviky, u kterých cítíte, že pomáhají vašim konkrétním potížím. Vlastní sestava nemusí trvat déle než deset minut.

Jóga v překladu znamená harmonie, rovnováha, spojení, sjednocení. Jednotlivé cviky ovlivňují svaly a klouby, ale hlavně vnitřní orgány, které jsou při správném provedení masírovány pomocí dechu a tím prokrvovány a posilovány. Díky józe budete mít správné držení těla, pomáhá při onemocnění srdce, stabilizuje roztroušenou sklerózu. „Když dáte svému tělu prostor, dokáže se samo léčit,“ dodává Zdeňka Gelnarová. A dobrá zpráva na závěr: jógu můžete začít cvičit v každém věku.

autor: PRO
Spustit audio

Související