Jsem na dobré vlně, říká herečka Jana Plodková

Točí jeden film za druhým, hraje divadlo, věnuje se charitě, příteli, cestování i kytičkám. Kde na to herečka Jana Plodková bere čas a energii? A proč se vrátila do divadla až po šesti letech?

Zeptali jsme se jí během festivalu Divadelní Flora, který se v Olomouci konal od 13. do 22. května.

Jana Plodková se na olomoucké Divadelní flóře představila ve dvou inscenacích Divadla Na zábradlí Hamleti a Posedlost.

„Jsem šťastná, že opět hraju divadlo. Po letech v HaDivadle po 20. představení měsíčně jsem se cítila strašně vyčerpaná. Nevěděla jsem, kudy dál, z čeho čerpat. Po šestileté pauze se teď cítím nabitá energií a těší mě všechno kolem. Nabídka z Divadla Na zábradlí se nedala odmítnout,“ říká.

Posedlost – Jana Plodková

Jana Plodková patří mezi herečky, které se nemusí za své filmové role stydět. Za roli ve snímku Protektor získala Českého lva, Slobodanka Radun si jí vybrala do filmu My 2 a Jitka Rudolfová do filmu Rozkoš.

„Jitka mi dala scénář, já šla domů a přečetla jsem ho na jeden zátah. Bavilo mě, jak je hlavní postava jasně a čistě napsaná. Něco podobného jsem sama zažila, takže hlavní hrdince docela dost rozumím,“ uvedla herečka.

Od herectví si Jana nejlépe odpočine s přítelem Filipem Žilkou, cestováním nebo sázením kytiček.

„Díky práci jsme teď moc necestovali, ale loni jsme se podívali na Špicberky. Byla to asi nejhorší dovolená, co jsme zatím zažili. Vydali jsme se tam v létě, takže jsme nepotkali lední medvědy, výlety na mrože byly beznadějně vyprodány a z toho, co jsme viděli, se mi chtělo plakat. Pustá krajina, kde není život, města se socialistickou zástavbou, lidé, kteří znají jen práci v dolech a televizi. Dolehlo tam na mě velké prázdno. Příště pojedem jinam,“ říká.

Divadlo Na zábradlí: Požitkáři (Jana Plodková)

Janu Plodkovou můžeme vidět také v rozhličných modelech brýlí, díky kterým se dala dohromady s neziskovou organizací Eda, která poskytuje ranou péči dětem se zrakovým postižením.

„Bez pomoci, kterou Eda poskytuje, by byli rodice postižených dětí bezradní. Moc se mi líbí, jak organizace působí a jsem ráda, že jim můžu nějakým způsobem pomoci,“ uzavírá.

autor: cho
Spustit audio