Jsem Ukrajincem víc, než bych čekal, prohlašuje Olomoučan Michal Urbášek, který o svém pobytu na Ukrajině napsal knihu

Kniha se jmenuje Dům s chimérami a vychází z poznámek, které si Michal Urbášek během svého pracovního působení v tamní reklamní agentuře dělal.

„Natáčeli jsme spoty pod dohledem režiséra Filipa Renče,“ vzpomíná a zdůrazňuje podstatnou roli místních obyvatel, bez jejichž pomoci by se v divokých devadesátých letech neobešli.

Knížku vydá pod pseudonymem Michal Priesnitz v nejbližší době. Věnuje ji lidem, se kterými pracoval a přátelil se. „Psát jsem začal zhruba před deseti lety a samozřejmě jsem netušil, co se odehraje,“ zdůrazňuje. Proto do ní připíše úvod, svůj komentář k situaci, která je na Ukrajině dnes.

„Je to hodně těžké, vhání mi to slzy do očí.“
Michal Urbášek o aktuální situaci na Ukrajině

Na otázku, čím se mu právě Ukrajina zaryla tak hluboce do srdce, nedokáže odpovědět. „Nevím, prostě se cítím být Ukrajincem,“ říká upřímně. Denně sleduje zpravodajské relace a vidívá v nich místa, která dobře zná a kde žijí jeho přátelé. „Je to hodně těžké, vhání mi to slzy do očí,“ říká. Mnoha lidem pomohl dostat se do České republiky.

Michal Urbášek pevně věří, že Ukrajina budoucnosti bude svobodná, svá a přeje jí, aby co nejdříve vstoupila do naší společné Evropy.

Poslechněte si celý rozhovor s Michalem Urbáškem, který byl hostem Dity Vojnarové ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.