KACZi hraje propracované nápadité písně

9. duben 2015

Za třináct let existence pořadu „Živě...“ se ukázalo, kolik podob má folk napříč všemi svými žánry. Co tu vlastně za tu dobu zaznělo? Od ryze trampských souborů přes klasický i současný bluegrass, country music až po nejrůznější folkové skupiny a písničkáře s nejrůznějšími podobami folku.

Koncert skupiny KACZI s její frontmankou Katkou Koulákovou toho byl důkazem. Vítězka zlínského Czechtalentu (2012) a studentka zpěvu pražské Ježkovy konzervatoře je autorkou všech písní, které jsme slyšeli. Jejich aranže a akustický instrumentální doprovod skupina přizpůsobila a muzikanti ukázali publiku ve studiu, že folk je v podstatě všechno, co se může zazpívat a zahrát bez pomoci hlučné aparatury a technických pomůcek.

Katka se svými hudebními partnery písničky zahrála a zazpívala tak jako při hraní na ulici, stejně jako někde v klubu nebo na festivalu. Vždy se snahou zaujmout hlasem, výrazem, textem. Diváci ve studiu potleskem uznávali bezprostřednost interpretky, její pohotovost a příjemné vystupování.

KACZI a Katka Kouláková nemají schopnost zaujmout jen českého diváka. Zpívají totiž nejen česky, ale i anglicky nebo francouzsky, stejně tak těmito jazyky komunikují s publikem. A to je v dnešní globalizované době podmínkou pro úspěch.

Koncert KACZI také ukázal, že kvalitní muzikanty najdeme i v regionech.

autor: Sandy Nosek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.