Kam a jak odložit ubrousek po jídle. Látkový i papírový mají svoje pravidla

15. září 2024

V podstatě ke každému jídlu dostaneme v restauraci ubrousek. Co s ním dělat, když už jsme dojedli? Kam ho odložit nebo zmačkat a dát obsluze najevo, že už jsme skončili, radí mistr etikety Ladislav Špaček.

Ubrousky máme dvojího druhu. V lepších restauracích dostáváme látkový ubrousek. V restauracích nižší kategorie a v běžných pizzeriích jsou k dispozici většinou ty z papíru. Papírové ubrousky si nedáváme na klín, ale složíme je třeba do trojúhelníku a položíme vlevo vedle talíře. Látkový ubrousek si pokládáme na klín.

Ubrousek aktivně používáme

Ubrouskem si ústa otíráme neustále, třeba i 50x za večer. To proto, že sami nevidíme stopy bílé omáčky, které se nám usadí v koutku úst, ale ostatní spolustolovníci je sledují z velké blízkosti.

Když skončíme příslušný chod, látkový ubrousek složíme tak, aby nebyly vidět stopy tmavé omáčky, případně rtěnky, a položíme ho vlevo vedle talíře. Papírový ubrousek můžeme ponechat v talíři. Někdo ho odkládá vedle talíře, ale obsluha si ho stejně do toho talíře položí, protože papírový ubrousek se vyhazuje. Látkový ubrousek se odváží do prádelny, proto ho odkládáme vedle talíře.

Papírový ubrousek bychom neměli mačkat do kuličky, jak se to děje někde v bufetech, ale složíme ho, aby nebyly vidět stopy tmavé omáčky, a položíme ho na talíř. Obvykle na něj ještě položíme příbor, abychom ho lehce zatížili. Tím dáváme obsluze signál, že jsme chod skončili a nestane se, aby se při odnášení použitého nádobí ubrousek vznesl a přistál někde na zemi.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio