Kapacita jednoho z městských hřbitovů v Jeseníku je už téměř naplněná. Na druhém je místa zatím dost

10. duben 2019

Kapacita hřbitova v jesenické místní části Bukovice je vyčerpaná. Městská Pohřební služba má v nabídce pouze jediné volné hrobové místo. Na rozšíření areálu nejsou pozemky. Radnice proto rozhodla, že nechá upravit druhý hřbitov. V centru města. Ten nabízí prostor po desítkách neudržovaných hrobů. Byli v nich pochováni převážně původní němečtí obyvatelé.

Úpravy na hřbitově začaly kácením, Zhruba 100 stromů šlo k zemi, byly přestárlé a nemocné, argumentuje vedoucí údržby zeleně technických služeb města Roman Putko a ukazuje mi horní část hřbitova, která je oproti zbytku téměř bez hrobů. Kdysi tu ale stály.

„Celé to bylo zaplněno německými hroby. Po roce 1985, kdy měl být hřbitov zrušen, postupně došlo k likvidaci těch hrobů. Podotýkám, že hroby byly 10 let uskladněny v technických službách, kdyby někdo z pozůstalých chtěl náhrobek. Ostatky tam zůstaly, protože to byly hodně staré hroby. Exhumována byla jedna hrobka,“ popisuje Roman Putko.

Po sametové revoluci ale radnice svůj záměr přehodnotila, už tehdy bylo zřejmé, že hřbitov v Bukovicích není nafukovací.

„Tam už do země v tuto chvíli nepůjde pohřbívat,“ upřesňuje členka představenstva městské firmy Hana Mikulínová. Hřbitov v centru má mnohem větší potenciál.

„Současná kapacita postačí na nejbližších pět až deset let,“ upřesňuje Roman Putko a vede mne k partě zaměstnanců svého úseku, která dokončuje nová urnová místa. Na hřbitově se podle jedné ze zahradnic Aleny Kružíkové pohybuje asi čtvrt roku. „Začalo se kácením, pak se vysazovaly nějaké stromy, počasí nám přeje,“ dodává Kružíková.

Další hrobová místa vzniknou právě v hodní části hřbitova. A budou jich stovky. Jen je potřeba dobudovat infrastrukturu. Tedy chodníky, přívod vody, lavičky nebo koše. „Kapacita by měla stačit na dvacet až třicet let,“ doplňuje vedoucího údržby zeleně Hana Mikulínová s tím, že i na hřbitově v místní části Bukovice se do budoucna počítá se vznikem asi 70ti urnových míst a také kolumbária. Pochovávání do země ale bez koupě nových pozemků v sousedství možné nebude.

autor: aja
Spustit audio