Kapličku u Horních Ředic přestěhovala těžká technika na klidnější místo

9. květen 2024 08:36

Kaplička u Horních Ředic na Pardubicku se téměř po 200 letech přestěhovala na nové, klidnější místo. Místní radnice ji nechala přemístit asi o 1,5 kilometru, dál od silnice I/36, kde by k ní kvůli stavbě dálničního přivaděče nebyl přístup.

Ačkoliv specializovaná firma Ulas, která měla transport na starosti, má s podobným stěhováním zkušenosti, nevyhnuly se akci potíže. Už dříve firma rozebrala základ kaple z roku 1836, pak pod ni nasunula ocelovou konstrukci. Tu ve středu i se stavbou zvedl jeřáb a naložil ji na podvalník, který ji převezl na nové místo, kde byly připravené nové základy.

Kvůli vysokému těžišti ale bylo nutné kapli ještě dodatečně zajistit dalšími železnými prvky. Na silnici I/36 platila kvůli přesunu několik hodin částečná uzavírka s kyvadlově řízeným provozem. Během nakládání se v místě vytvořila kolona vozidel, protože podvalník zabral druhý jízdní pruh.

„Při každém stěhování se uvázání řeší až na místě, když přijede jeřáb. Přidali jsme dvě výztuhy a pak už to bylo bez problémů. Kaplička ve finále vážila přesně 25 tun,“ řekl ČTK René Růžička z firmy Ulas.

Stěhování k lípám

Úspěšné usazení kapličky na novém místě ocenily potleskem desítky přihlížejících. Nově stojí v klidnější a přístupnější lokalitě asi o 1,5 kilometru blíže k vesnici, kde je pomník sedmileté války a pomníčky lidí, kteří tam zahynuli při nehodách. Rostou tam čtyři lípy, další stromy tam obec vysadí.

Stěhování kapličky u Horních Ředic

Přesun vyjde téměř na milion korun, platí ho obec, která vyhlásila i veřejnou sbírku, a z větší části Pardubický kraj. Horní Ředice nejdříve žádaly o peníze Ředitelství silnic a dálnic, to ale odmítlo, protože kaplička nestojí v cestě dálničního přivaděče Časy - Holice, ale u komunikace. Obec se obávala, že kvůli automobilové dopravě bude ke kapli obtížný přístup, ta zchátrá a postupně zanikne.

autoři: Ondřej Wolf , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související