Karcinom čípku snad vymýtíme. Problémem budou vážné choroby hlavy a krku

14. únor 2019

HPV, lidský papilomavirus potká v určitém věku zřejmě většina populace. Nemusí se manifestovat u každého. Nikdy ovšem nevíme, jak se s ním tělo vyrovná a zda se případně projeví v podobě genitálních bradavic, nebo třeba karcinomů reprodukční soustavy anebo hlavy a krku.  

Lidský papilomavirus se v organismu vcelku rád zabydlí, nadto v něm docela rád a docela dlouho „spí“. Může a nemusí se projevit nějakou formou prekancerózy, tedy (nezhoubného) předrakovinného nálezu.

Preventivní prohlídky žen na gynekologii mohou naštěstí například na děložním hrdle (čípku, cervixu) právě taková prekancerozní stádia zjistit. „Potíž je trochu s některými věkovými skupinami – ženy po šedesátce a starší mnohdy rezignují, nejsou motivovány anebo spoléhají na útlum hormonální aktivity či stav ‘bez potíží, bez příznaků’,“ zalituje gynekolog Aleš Skřivánek. „Příznakem pak ale může být rozkrvácení čípku. A to už je pak příznak poměrně vážný,“ doplňuje.

Chrapláky, kouření, alkohol …a výsledky z ORL  

Asi nikdo opravdu nemůže určit, zda už není majitelem, přenašečem anebo budoucím příjemcem nějakého z mnoha kmenů HPV. Stejně tak nemůžeme vědět, jestli, kde a jak může zaútočit. Na rozdíl od screeningu v oblasti cervikálního karcinomu zde prozatím bohužel není možnost průběžné kontroly sliznic hlavy a krku. „Možné nemoci se tu samozřejmě netýkají jen mužů, ale často právě u nich se při déletrvajícím chrapotu věc přejde slovy 'Holt dlouhodobě kouřil, pil, no a teď má ten typický chraplák.' Pokud už ovšem v krku nezaútočil HPV," varuje Aleš Skřivánek.

Kolik kmenů?

Řešením – ochranou vůči HPV může být vakcinace. Lékaři (a zdravotní pojišťovny se svými bonusy) působí na mládež – děvčata i chlapce mezi 13. a 14. rokem života – před zahájením sexuálního života a před vystavením se viru. Různé vakcíny chrání před různým počtem kmenů HPV. Je dobré se podrobněji zajímat u praktických či dětských lékařů, gynekologů, případně v očkovacích centrech.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.