Kauza Vidkun byla politickou vraždou, říká bývalý hejtman Rozbořil

19. červenec 2021

Olomoucký krajský soud v pátek nepravomocně potrestal podmínkou a peněžitými tresty tři ze čtyř obžalovaných v korupční kauze Vidkun. Trest si vyslechl i bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil. S využitím archivních zvuků Českého rozhlasu jsme stručně shrnuli kariéru tohoto regionálního politika.

19. listopadu 2012 se Jiří Rozbořil stal v pořadí 4. hejtmanem Olomouckého kraje. Podle vyjádření Karla Párala z olomoucké katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky je vycházející hvězdou olomoucké ČSSD. „Do té pozice se dostal ve svých nejlepších letech, v padesáti. Z hlediska určitého temperamentu působil jinak než jeho předchůdce, takže ČSSD tehdy nabídla víceméně novou tvář. I potom se dá říct, že těm očekáváním Jiří Rozbořil během svého mandátu dostál,“ popisuje Páral. Jako první regionální politik přijal do koalice zástupce komunistů. „ČSSD se už tehdy odvrátila od bohumínského usnesení, které jim zapovídalo spolupráci s komunisty a Jiří Rozbořil v tomto ohledu nebyl jediný, později došlo k určité spolupráci tohoto typu na parlamentní úrovni,“ pokračuje Páral.

Zlom v jeho kariéře nastal 15. října 2015, kdy ho policie obvinila z údajného uplácení, začíná kauza Vidkun. „Nebojím se říct, že to byla politická vražda,“ uvedl Rozbořil, který od začátku obvinění odmítal. Karel Páral připomněl, že postoj sociálních demokratů nebyl jednotný. „Došlo tam k poměrně raritní situaci, kdy po těchto událostech vrcholní politici ČSSD včetně předsedy, grémia a všech těchto orgánů vyzvali Jiřího Rozbořila, aby odstoupil,“ přiblížil Páral. Byl mezi nimi i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. „Říkáme, že má svoji funkci opustit okamžitě. Má právo na spravedlivý proces jako každý jiný a neměl by tím procesem komplikovat situaci sociální demokracii. Pokud se očistí, což nelze vyloučit, tak se do politiky samozřejmě může vrátit,“ řekl Chovanec.

Jiří Rozbořil to odmítl a postavilo se za něj i krajské vedení sociálních demokratů ústy tehdejšího předsedy Jiřího Zemánka. „Zatím, co mám informace z různých veřejných zdrojů, vzhledem k tomu, že si mnohdy protiřečí, tak to pořád beru jako spekulace. Pokud policie nedá jasné stanovisko, tak nemáme co řešit,“ popsal Zemánek.

Jiří Rozbořil zůstal ve funkci hejtmana až do konce volebního období. Kauza Vidkun ale překazila jeho možný vstup do celostátní politiky. „Tím, co se odehrálo, přišla ČSSD o jednu z významných politických person, která teoreticky mohla pokračovat i dál do vyšších pater politiky, což se tímto samozřejmě zastavilo,“ konstatuje Karel Páral z Univerzity Palackého.

autor: bam
Spustit audio