Každý může být úspěšný – tak zní motto Petra Pospíšila, zakladatele britské školy v Olomouci

Přestože vystudoval politologii, ke školství měl blízko. Jeho rodiče v Lipníku nad Bečvou založili jednu z prvních soukromých škol. Petr se rozhodl jít v jejich šlépějích.

„Na začátku to byla mateřinka a docházka mě tehdy bohužel minula, protože už jsem byl starší. Ale vzpomínám si, že moje první kroky ze školy mířily do našeho Sluníčka, kam jsem si chodil hrát. A hlavně jsem miloval všechny ty úžasné akce, které máma pořádala,“ vzpomíná Petr Pospíšil na školu, kterou založili a vedli jeho rodiče. 

„Vlastně nemám pedagogické vzdělání, šel jsem vlastní cestou. Vystudoval jsem antickou politickou filozofii na Durhamské univerzitě a politologii a mezinárodní vztahy na Karlově univerzitě. Pak ještě dálkově obor školský management a řízení,“ vyjmenovává Petr. Už tehdy tušil, že půjde ve stopách rodičů, že po nich jednou převezme soukromou školu.

Ředitelem v šestadvaceti

Do toho ale přišla jiná výzva a Petr založil britskou mezinárodní školu v Olomouci. „Ambici ředitelovat jsem ale neměl, chtěl jsem chystat projekty, shánět peníze. Najít dobrého ředitele se nám ale nedařilo, tak jsem to po roce vzdal. To mi bylo šestadvacet,“ vzpomíná.

Letos začali dvanáctý školní rok. Vzdělávají děti české i děti cizinců, a to podle britských osnov, v angličtině. Dnes mají 120 žáků. „Pro mě je důležité, aby škola byla místem, kde rozvíjíme celou osobnost, to se nám snad daří,“ dodává Petr.   

Od počátku se do projektu zapojila i Petrova přítelkyně, dnes manželka Markéta. Na starost měla chod mateřské školy. „To víte, že jsme si práci nosili domů, debatovali, dohadovali se, taky mi hodně pomáhala,“ říká Petr Pospíšil. „Dnes si užívá mateřské dovolené se synem Samuelem.  A více času rodině se snažím dát i já. Samuel mě vážně baví,“ dodává.

autor: zem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.