Kde se bere včelí vosk? K čemu ho včely potřebují? Ptali jsme se včelaře Evžena Báchora

21. prosinec 2023

Naši předkové už v dávné historii využívali včelí vosk ke svícení.  Dnes z něj včelaři na Vánoce vyrábějí voňavé svíčky nebo ozdoby na stromek. Ale třeba ve Slovinsku na něm pečou buchty. Místo sádla vymažou plech včelím voskem. Ten se hned tak nepřepálí a buchta je příjemně voňavá. 

„Já jsem zkoušel i řízky a dopadlo to skvěle,“ říká známý pardubický včelař Evžen Báchor. V Radioporadně jsme byli zvědaví hlavně na to, jak se včelí vosk tvoří a co z něj včely staví. 

Včely stavitelky z vosku budují domov

Včely potřebují velké množství vosku k vybudování svého domova. „Potřebují ho nejen ke stavění plástů, ale ony si jím prostavují i místa, která jsou větší nebo menší. Včela totiž uznává jen mezeru od čtyř do devíti milimetrů, zbytek uzavře. A právě vosk používá jako stavební materiál,“ vysvětluje včelař.

Evžen Báchor a včelí produkty

Podle Evžena Báchora je také zajímavé, kde se včelí vosk tvoří. Včely ho začínají vyrábět až ve stáří 16-18 dnů. Po vylíhnutí jsou z nich uklízečky, pak jsou krmičky. Teprve, když začnou fungovat jejich voskové žlázy ve spodní části bříška a zadečku, začnou vylučovat kapičky vosku do takových pánviček. Kapička v pánvičce po chvíli ztuhne a vytvoří lupínek. Včely visí na sobě a jedna druhé ten lupínek pomáhá vytáhnout. Pak takto pracně vytvořený vosk předají včelkám stavitelkám, které budují ten velký plást,“ uzavírá Evžen Báchor a podotýká, že včely vydají při výrobě vosku ohromné množství energie. 

A jaký včelí rituál se v rodině Báchorů drží na Štědrý den? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související