Kedlubnová omáčka s bacánem. Zdeňka Houdková prozradila recept, který vaří už 40 let

V rodině Zdeňky Houdkové se kedlubnová omáčka vaří 80 let, sama soutěžící Pochoutkového roku ho připravuje už 40 let. Její postup je navíc specifický, jelikož využívá i mladé kedlubnové lístky. K omáčce navíc peče originální západočeský knedlík, kterému se říká bacán.

Bacán

3 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky hrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
2 polévkové lžíce cukru krystal
2 sáčky sušeného droždí
400 g smetany na vaření (12% tuku)
2 vejce
3 lžičky soli

Postup:

Zaděláme těsto z 1 hrnku hladké, 2 hrnků hrubé a 3 hrnků polohrubé mouky. K nim přidáme 2 lžíce pískového cukru a 2 sáčky suchého droždí. Společně vše promícháme a poté přidáme 2 vejce, 400 ml smetany (12%) a trochu vlažné vody.

Vše spojíme v hladké a lehce lepivé těsto, které se musí ale oddělovat z vařečky. Teprve nakonec přidáme sůl a zaděláme těsto, které následně přesuneme do máslem vymazaného pekáče. Uhladíme a necháme v teple kynout asi 30 minut.

Až vyběhne, pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 30 minut. Podáváme nakrájený na kostky nebo si ho jednoduše trháme rukou po vyklopení.

Kedlubnová omáčka s masem

3 velké kedlubny
mladé lístky ze 3 kedluben
2 cibule
250 g vepřového bůčku
250 g vepřového plecka
150 g sádla
1 polévková lžíce cukru krystal
250 m zeleninového vývaru
70 g másla
70 g hladké mouky
1 špetka pepře
případně citronová šťáva na okyselení

Zdeňka Houdková a Patrik Rozehnal

Postup:

Nejdříve si nastrouháme 3 kedlubny a posolíme je, aby pustily šťávu. Necháme chvíli odpočívat a teprve po čase z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu. Lupínky z kedluben si nakrájíme na proužky.

Na sádle orestujeme 2 nakrájené cibule, přidáme 250 g vepřového bůčku a 250 g vepřového plecka nakrájených na kostky. Orestujeme jen do světlé barvy, nesmí se barvit do zlatohněda.

Po zatažení masa přidáme do hrnce 3 nastrouhané kedlubny a kedlubnové lupínky. Dusíme asi 45 minut do poloměkka, můžeme podlívat zeleninovým vývarem.

Poté zahustíme omáčku světlou jíškou (opražíme 70 g hladké mouky na 70 g másla). Vaříme s masem do změknutí. Dochutíme solí, pepřem, půlkou lžíce cukru, případně citronovou šťávou.

Zdeňka Houdková

Se svým přítelem vyhlížela tým Pochoutkového roku u vrátek. A ihned všechny pohostili. Nechyběly merhované chodské koláče, speciální domácí pizza s olomouckými tvarůžky a káva s trochou sody, aby údajně vynikla její chuť a měla lepší pěnu. Recept na kedlubnovou omáčku dělávala už maminka Zdeňky Houdkové, která recept dostala od své maminky. Omáčka byla vylepšená o kedlubnové mladé lupení, což strávníky stále udivuje. Ale proč je nepřidávat, když v lístcích kedluben je plno síly a nic se tak nevyhodí.