Kino Metro 70 oslavilo padesátiny

28. listopad 2021

Kino Metro 70 v Prostějově budované také jako kryt civilní obrany vznikalo v druhé polovině 60. let. Stavba v takzvaném bruselském stylu je podobná třeba kinu Hvězda v Uherském Hradišti a stejnojmennému kinu přerovskému.

Slavnostní premiéra, jak nám prozradila ředitelka Barbora Kucsa Prágerová, se tu odehrála v listopadu roku 1970. Loni oslavy kulatého výročí zhatila opatření proti šíření viru, proběhly až letos 20. listopadu.

Slavnostního večera se zúčastnili režiséři Václav Marhoul a Vít Klusák, s Prostějovem jsou spojení každý jinak. Jeden z nich tu sloužil jako voják, druhý natáčel film. Rozhovor s nimi před promítacím plátnem moderoval David Hrbek.

Veřejné prostory kina i jeho zákulisí se zařízením z doby, kdy byla budova zároveň krytem, jsme si prošli s paní ředitelkou. O podobě této stavby a jejích rekonstrukcích jsme si povídali i s architektem Jiřím Zakopalem.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.