Klub českých turistů v Beskydech učí návštěvníky hor udržovat pořádek

30. červen 2014
Česko – země neznámá

Co si do hor přineseš, to si také odnes. To by mělo platit pro všechny turisty, kteří se rozhodli načerpat síly v přírodě. Bohužel kvůli několika nedisciplinovaným jedincům si často místo do hebké trávy sedneme do odpadků. Vedle nás nevoní květiny, ale obal od sušenek a z křoví trčí plastová láhev. To není zrovna vábná představa, že?

Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů si při svých toulkách bavorskými horami všiml zajímavých panelů. Interaktivní formou poukazovaly na to, jak dlouho se v přírodě rozkládají jednotlivé odpadky. Nápad se mu zalíbil, a tak se rozhodl, že podobné tabule vytvoří i u nás, v Beskydech. Zejména proto, že odpočinková místa poblíž frekventovaných beskydských tras připomínají spíše smetiště.

Návštěvníky hor je třeba vychovávat a je dobré začít právě u dětí. Proto také zvolil na svých tabulích interaktivní hravou formu. Turista si nejprve přečte otázku a poté odklopí záklopku, pod kterou se skrývá správná odpověď. A mnohdy se lidé nestačí divit.

Detailní pohled na tabuli

S jedním nedopalkem od cigarety si příroda poradí za 5 let. Obal od plechovky se bude rozkládat 50 let. A taková plastová láhev nás bude v přírodě strašit až 100 let. Informační tabule mají úspěch, ovšem stále se ještě pod nimi válí vyhozené odpadky.

Než vyroste nová generace mladých turistů, kteří si opravdu svědomitě zabalí své odpadky zpět do batohu, chvíli to potrvá. Proto také Klub českých turistů, který v současné době obnovuje Bezručovu chatu na Lysé hoře, v ní plánuje zřídit také výchovné středisko pro mládež, kde by se o přírodě a způsobu, jak se v ní správně chovat, dozvěděli víc.

Spustit audio