Kočky jsou individualisté

8. únor 2016

Takto apeloval na všechny chovatele veterinární lékař Petr Procházka z veterinární kliniky v Olomouci – Holici hned v úvodu Zvěřince, veterinární a chovatelské poradny Českého rozhlasu Olomouc.

Ptala se nás posluchačka z Olomouce, zda je vhodné, aby svému kocourovi pořídili kočičího kamaráda. Rodina je totiž pracovně velmi vytížena a bojí se, aby kocour netrpěl samotou.

Veterinární lékař Petr Procházka především upozornil na to, že kočky jsou založením silní individualisté. Při volném, přirozeném způsobu života v nenarušeném přírodním prostředí se sdružují do skupin, jejichž velikost je omezena potravními možnostmi. Skupina koček si pak udržuje své teritorium.

Vzájemné vztahy mezi kočkami ve skupině jsou z poloviny agresivní, v ostatním chování pak neutrální a přátelské. A to platí také v chovu.

Pokud je kočka chovaná v domácnosti, musíme vzít v úvahu, že její chování je jen z poloviny přátelské a neutrální. A nového kamaráda přijmout může, ale také nemusí.

Veterinární lékař Petr Procházka

A často se stává, že reagují agresivním chováním, tj. udržují si odstup od druhého tvora prskáním a sekáním tlapkami.

Zkrátka – jako individualisté si chrání své teritorium. A to je potřeba zvážit! Chcete-li své kočce tedy pořídit kamaráda, počítejte s tím, že to u vás doma nemusí projít jen tak v pohodě!

Posluchač z Jeseníku si stěžoval na sousedčina psa, který štěká celou dobu, co je sousedka pryč a pes je doma sám. Co s tím?

Veterinář Petr Procházka má tři rady: Za prvé – pes, který nesnáší samotu, je zřejmě úzkostlivý a bojí se být sám. Nechejte mu doma své použité oblečení, na které si může lehnout a bude vás z něj cítit. Dá mu to pocit jistoty.

Za druhé – nechte při odchodu puštěné rádio, nebo televizi, pes nebude mít pocit, že je sám, pokud uslyší hlasy.

Za třetí – zkuste s takovým pejskem více pracovat, cvičit jej, více se mu věnovat. Ideální je, když tyto tři rady zkombinujete dohromady.

A možná vás budou zajímat i další dobré rady veterinárního lékaře Petra Procházky, třeba na téma plísně u zvířat a jejich nebezpečí pro člověka, nebo otázky kolem chovu prasat.

autor: zos
Spustit audio