Kolapsy z přehřátí, úrazy na kole nebo tonutí řeší často v létě záchranáři. Jak takovým neštěstím předcházet?

11. červenec 2023 12:29

Dvě tragická úmrtí žen při koupání zaznamenali uplynulý víkend policisté z Olomouckého kraje. K neštěstí došlo na jezerech u Olomouce a Tovačova na Přerovsku. Jak takovým neštěstím a úrazům předcházet?

V Olomouci jsou, co se koupání týče, velmi oblíbená štěrkopísková jezera Poděbrady nedaleko města. I na tomto lidmi vyhledávaném místě by si ale měli koupající dávat pozor. I zkušeného plavce totiž může potkat nečekaná nevolnost nebo křeč. A může se začít topit. 

„Základní věc je, že když se jdu vykoupat do nějakého rybníka, do nějaké pískovny, tak bych tam nikdy neměl být sám. Když si jde někdo ráno před prací sám zaplavat nebo se jde sám vykoupat, tak se může stát naprosto cokoliv. I zdravý člověk může kdykoli dostat křeč. Když se vypravíte plavat na hloubku, kde nedosáhnete a ke břehu je daleko, tak vám nikdo nepomůže,“ popisuje olomoucký vodní záchranář Jiří Vrba.

„I zdravý člověk může kdykoli dostat křeč.“
Jiří Vrba, olomoucký vodní záchranář

Právě to se zřejmě stalo v jezeře Poděbrady i o uplynulém víkendu, kdy se v něm utopila 43letá žena. Pokud člověk vidí tonoucího, měl by nejprve zkontrolovat, jestli je jeho okolí bezpečné a teprve pak mu jít pomoci.

„Pokud už je pacient v bezvědomí, vlezeme do vody. Pokud je tedy terén bezpečný, pomaličku se přiblížíme k jeho zádům, pokusíme se ho otočit na jeho záda a pomaličku ho vytáhnout ven. Jde totiž o to, že pokud se člověk topí, křičí a volá o pomoc a vy byste do vody za ním vlezli, tak se může taky stát, že on utopí vás,“ Objasňuje mluvčí olomoucké záchranky Lucie Mikisková.

Pozor na přehřátí organismu a nedostatek tekutin

Podle ní záchranáři v létě často vyjíždí k případu tonoucích dětí. Kromě případu tonutí jsou v létě časté také úrazy na kolech, kolečkových bruslích nebo koloběžkách. V aktuálních horkých dnech by si podle Mikiskové pak měli zejména senioři dávat pozor na přehřátí organismu a dostatek tekutin. I kolapsy totiž patří mezi časté důvody výjezdů záchranné služby.

Kompletní reportáž si poslechněte v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související