Koleda, koleda, Štěpáne! Upečte si kolednice

Posluchačka Ivana z Brna nám poslala recept. Apetýt vám tak díky ní nabídne recept, který pochází z Jedlové v Orlických horách a je po prababičce její známé, zapsán v roce 1860.

Pečivu se říkalo Kolednice a peklo se jako dárky pro koledníky na svatého Štěpána. Tato dobrota byla symbolem vyjádření náklonnosti, vánoční přání hojnosti a bohatství (to symbolizoval mák) a také lásky (to byl symbolem sladký řepný sirob).

Z následujícího množství surovin připravíte necelých 40 kousků.

Co budete potřebovat?

na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • olej na vymazání pekáčku

na náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru krupice
  • mléko
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • strouhaný perník
  • na špičku nože mletý badyán

na namáčení a obalování:

  • řepný sirob
  • rum
  • strouhaný perník

Postup:

  1. Z vykynutého těsta vyválíme placku a nakrájíme na čtverečky velikosti 3x3 cm.
  2. Plníme mákem a skládáme do vymaštěného pekáčku těsně vedle sebe.
  3. Pečeme dozlatova.
  4. Vychladlé buchtičky napichujeme na vidličku, máčíme v sirobu s rumeme a obalujeme ve strouhaném perníku.

Nakonec uložíme do papírových košíčků a rozdáváme jako jedlé přání k Vánocům těm, kterým chceme udělat radost. 

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.