Komunita PyLadies zahájila v Olomouci kurzy programování a IT pro dámy

19. leden 2020

Dostat víc žen k programování a IT si klade za cíl mezinárodní komunita s názvem PyLadies. Dobrovolníci z ní pořádají pro dámy kromě jiného bezplatné kurzy programovacího jazyku Python. Vůbec poprvé odstartovaly v Olomouci. Na úvodní lekci se vypravila s mikrofonem naše redaktorka Jana Opočenská.

Zhruba dvacetičlenná skupina pozorně poslouchá, jak na práci s příkazovým řádkem. Za necelé čtyři měsíce se účastnice na kurzu stihnou seznámit se základy programování a díky tomu třeba i nastartovat kariéru v oboru IT. Doufá v to například bývalá učitelka základní umelecké školy Věra Fišarová. „Říká se, že v IT je málo žen. To byl takový první impuls, tak jsem chtěla zkusit, jestli na to mám, jestli to zvládnu. Zajímala by mě datová analýza, nebo něco takového,“ říká Fišarová.

Jak tvrdí lektor Filip Valder, cílem projektu je taky ukázat, že programování vůbec nemusí být nuda a pustit se do něj může opravdu každý. „Stačí minimální znalost obsluhy počítače a jakési základy. To nejnutnější se tady člověk naučí. Je to start, způsob jak začít,“ popisuje lektor.

Dobrý pocit má z první lekce maminka na mateřské Marie Šnevajsová. Programování chce zvládnout hlavně proto, že jí může usnadnit práci v její neziskové organizaci. „Předtím jsem víceméně spoléhala na studenty IT, kteří byli do mé organizace zapojeni. Teď už věřím, že si budu moct udělat spoustu věcí sama,“ říká Šnevajsová.

Zájem o první olomoucký kurz PyLadies organizátory překvapil a už teď proto připravují další. Spustit ho chtějí na podzim.

Spustit audio