Koupání bez chemie i adrenalinový tobogán lákají do Paseky

19. červenec 2023

Horké letní dny vybízejí k návštěvě koupaliště, stále oblíbenější jsou třeba přírodní biotopy. Jeden najdete i v Pasece na Olomoucku a kromě koupání bez chemického ošetření láká i na jedinečné prostředí blízkého lesa a prvních kopců Nízkého Jeseníku. 

V prostoru, kde se vystřídá až 400 návštěvníků, jsou dva bazény, tobogán i relaxační řeka. Koupání tam vyhledávají nejen místní, ale i návštěvníci z Olomouce, Bruntálu, Rýmařova nebo nedalekého Šternberka. 

Přírodní biotop v Pasece vznikl na místě původního zchátralého koupaliště za 70. let minulého století. Ze stran ho obklopuje klidný les, který dodává místu nádech oázy. Naopak pro adrenalinové nadšence tu lze najít strmý a dlouhý tobogán.

Koupaliště v Pasece

Přestože se o úpravu vody starají rostliny a mikroorganismy ve štěrkovém loži, neznamená to, že by koupaliště bylo bezúdržbové. „Bazény se musí udržovat pořád čisté, protože když se nám tam dostanou nečistoty, jako třeba suchá tráva, listy, může to způsobovat zákal. Hlídá se i kvalita vody, jednak si děláme vzorky my, což jsme povinni, tak jako každé koupaliště a samozřejmě k nám chodí na kontroly také hygiena, říká nezávislá místostarostka Paseky Taťána Šlešková.

Bazény se musí udržovat pořád čisté, protože když se nám tam dostanou nečistoty, jako třeba suchá tráva, listy, může to způsobovat zákal.
Taťána Šlešková, nezávislá místostarostka Paseky

I díky čisté vodě jsou biotopy v posledních letech stále oblíbenější. „Jezdíme do Paseky kvůli tomu, že to tady není tak přeplněné a lépe se hlídají děti, uvádí jedna z návštěvnic. Děti si přijdou na své nejenom v bazénku, ale můžou si hrát i na přilehlém dětském hřišti. V areálu nechybí ani občerstvení, včetně grilovaného jídla. Po setmění tam obec příležitostně pořádá i filmové projekce.

Koupaliště v Pasece

Kromě Paseky mohou obyvatelé Olomouckého kraje využívat také přírodní biotopy v Laškově a Otaslavicích na Prostějovsku nebo v Litovli. Další se pak chystají, například nedaleko Olomouce v údolí Bystřice chtějí koupaliště vybudovat společně město Velká Bystřice s obcemi Hlubočky a Mrsklesy. Stavební úřad v Hlubočkách v červenci zveřejnil oznámení o zahájení společného územního a stavebního řízení, stavět by se tak mohlo začít v příštím roce.

Poslechněte si kompletní reportáž Dity Vojnarové, kde uslyšíte dojmy dalších návštěvníků paseckého koupaliště.

Autoři textu: Amálie Směšná, Martin Dostál

Spustit audio