Kov není jen těžkopádný, má další rozměr, tvrdí výtvarnice Christine Habermann von Hoch

Pochází ze slavné kovářské rodiny, tatínek Alfréd stál u zrodu mezinárodních setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Christine do jeho dílny běhala už jako malá holka. „Nechával mi ale vždycky volnou ruku. Vedl mě k vnímání umění a k řemeslu jako takovému,“ vzpomíná.

Kov nakonec stejně zvítězil. „Nejvíce ho vnitřně cítím, umím se díky němu nejlépe vyjádřit,“ vysvětluje známá umělkyně, která prožila řadu let v Německu, pobývala v Rakousku, Itálii nebo Japonsku.

„Kov nejvíce vnitřně cítím, umím se díky němu nejlépe vyjádřit.“
Christine Habermann von Hoch

Doma je v současné době v Příboře, kde má kovárnu a ateliér. Její práce můžete vidět na tamním náměstí. V Hranicích vytvořila sérii objektů inspirovaných židovskou tematikou, v Opavě zase Srdce studenstva. Je autorkou Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. Aktuálně tvoří pomník pro město Odry a připravuje výstavu na hrad Sovinec.

„Celé je to dlouhý proces - od návrhu přes výtvarné vyjádření, vytvoření modelu, prototypu až po finální dílo. Ale je to krásná práce,“ vyznává se Christine Habermann von Hoch, která se snaží o svůj vlastní, nezaměnitelný a rozpoznatelný rukopis.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio