Krajský soud v Olomouci se zabývá případem oběšeného policisty. Nebyla to sebevražda, tvrdí žalobce

18. červenec 2018

Po třech letech vyšetřování začal olomoucký krajský soud projednávat smrt mladého policisty. Jeho oběšené tělo lidé objevili na mostě v místní části Černovír. Původně případ kriminalisté prošetřovali jako sebevraždu, až později vyšlo najevo, že se muž neoběsil sám. Z trestných činů vraždy a neposkytnutí pomoci se teď před soudem zpovídají jeho bývalý kolega a údajný informátor z podsvětí.

„Myslíme si, že se ho prostě někdo chtěl zbavit. Myslíme si to jako rodina tři roky,“ říká Hana Mészárosová, sestra mrtvého policisty. Je přesvědčená, že se jednalo o úkladnou a promyšlenou vraždu. Tělo jejího bratra lidé našli pověšené na železné konstrukci černovírského mostu.

Žalobce Jakub Grmela z vraždy obžaloval Česlava Hurinu, údajného policejního informátora. Ten u soudu odmítl vypovídat. Žalobce tvrdí, že Hurina policistu přesvědčil, aby předstíral sebevraždu kvůli jeho prověřování GIBS. Poté, co se muž oběsil, ho ale neodříznul. „Jedná se o předem připravovaný skutek, který měl spáchat obžalovaný Hurina, naplánovaný, proto je to taky kvalifikované ve druhém odstavci,“ dodal Grmela.

Obžalovaný je i kolega mrtvého policisty Rudolf Bajtek. Nijak mu nepomohl a z místa ujel. Před soudem tvrdil, že byl v šoku. Na mikrofon ale mluvit odmítl. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl stručně.

Otec zavražděného policisty Gábor Mészáros u soudu požaduje mnohamilionové odškodnění: „Budeme žádat odškodnění od potenciálně odsouzených. Kdo bude odsouzený, kolik jich bude, to se v téhle fázi nedá vůbec předjímat.“

Senát jednání naplánoval až do konce týdne. Rozhodnutí ale zřejmě ještě nevynese. Vyslechnout totiž musí desítky svědků a znalců, vypovídat mají prostřednictvím videokonference i odsouzení z heřmanické věznice. V případě odsouzení hrozí hlavnímu obžalovanému až dvacetileté vězení.

autor: kra
Spustit audio