Krčmaňská aféra: Krabičky s výbušninou vyrobil truhlář z Krčmaň a poštou třem nekomunistým členům vlády přišly s označením voňavky

15. prosinec 2023

Tento termín odkazuje k události, která zasáhla do politického vývoje Československa krátce po druhé světové válce. 10. září 1947 ráno dostali tři nekomunističtí členové tehdejší vlády poštou dárkové balíčky označené jako voňavky. Vypadaly podezřele, takže si je převzala policie a uvnitř objevila výbušninu.

Jan Masaryk, Prokop Drtina a Petr Zenkl tak unikli smrti nebo přinejmenším vážnému zranění. Hned se rozjelo vyšetřování. Kvůli odmítavému postoji zmíněných politiků k takzvané milionářské dávce to nejdřív vypadalo, že se jim chtěl někdo ze sociálně slabších vrstev pomstít. Skutečnost ale byla jiná.

Pátrání vyšetřovatelů z ministerstva spravedlnosti odhalilo, že krabičky vyrobil truhlář Jan Kopta z obce Krčmaň na Olomoucku na žádost člena komunistického sekretariátu v Olomouci. Než mohla celá kauza, pro kterou se vžil název Krčmaňská aféra dospět k soudu, nastal v únoru 1948 komunistický převrat.

Jan Masaryk zemřel, Prokop Drtina skončil ve vězení a Petr Zenkl emigroval. Komunisté pak přišli s tvrzením, že incident připravili jako provokaci Národní socialisté, jejich největší konkurenti. Mnozí z těch, kteří krabičkový atentát na ministerstvu spravedlnosti vyšetřovali, pak sami skončili ve vězení.

autor: Jan Herget
Spustit audio