Křeč je upozornění organismu, že děláme něco špatně, říká neuroložka. U velkých spasticit pomůže botox

5. říjen 2023

Znáte to – ze spánku vás probudí někdy bolest, někdy úporné svírání, občas naopak pocit, že se vám lýtko nebo stehno asi rozpadnou. „Obyčejné“ křeče jsou jistě nemilým zážitkem. Pak ovšem existují stavy sevření, deformací, skutečných spasticit. A hlavně při nich pomáhá neurologie. 

Ony běžnější křeče jsou opravdu spíše reakcí na něco – od prochladnutí přes zátěž svalu při sportu či po úrazu až po větší či menší nedostatek minerálů, často „neurologicky důležitého“ hořčíku. Není tu vlastně angažován nervový systém, podstata nevychází z nervstva, což je na jednu stranu úlevným uklidněním, i když od samotných potíží s „obyčejnou“ neneurologickou křečí to moc neuleví.

„Diagnostika může začít u praktického lékaře, někde pomohou režimová opatření, někde saturace minerálů – magnesia, ale někdy i solí. Dokonce i správná hydratace,“ shrnuje některé možné příčiny i cestu k nápravě MUDr. Lenka Satke. 

Doporučuje se ovšem taky myslet na protahování – strečink daných svalových partií – ovládají to například fyzioterapeuti. Obecně jde o propnutí, prodloužení například svalu v lýtku.

Věděli jste tohle o botulotoxinu? 

Na větších neurologických pracovištích se nabízí možnost aplikace injekčního botulotoxinu A  do patřičných svalových lokalit – viz  Komplexní centrum pro léčbu spasticity FN Olomouc

Tady ovšem jde o terapii spasticity následkem základního neurologického onemocnění – často mozkové příhody či úrazu páteře a míchy. Spasticita se tu může projevovat až sevřením prstů či končetin.

„Aplikace sice není jednorázová a trvalá, pacienti se tedy vracejí. Bývá ale poměrně účinná – my lékaři je vlastně vídáme ve fázi největších potíží, kdy už účin předchozí aplikace slábne. Efekt podání botoxu je pak viditelný za pár dní v podobě významného uvolnění sevření, leckdy lepší funkčnosti,“ doplňuje neuroložka.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio