Krytý bazén v České Vsi dosluhuje. Připravovaná rekonstrukce počítá s wellness zónou i tobogánem

Zhruba tři miliony korun, taková je loňská provozní ztráta krytého bazénu v České Vsi na Jesenicku. Důvodem je jednak pandemie koronaviru, ale taky stav zařízení. Bazén je zastaralý. Obec už léta plánuje jeho rekonstrukci. A konkrétní projekt je už na světě. Práce by podle odhadů vedení vesnice měly přijít až na 160 milionů korun.

Budova krytého bazénu v České Vsi

Půl století – tak dlouho už stojí krytý bazén v České Vsi na Jesenicku. Asi 20 let se přitom mluví o jeho modernizaci. A dnes už ji akutně potřebuje. „Můžeme být rádi, že to ještě drží. Všechno je to originál. Je to sice hezké, že to je retro, ale už je to nefunkční retro. Opravdu to musí jít dolů,“ říká vedoucí zařízení Roman Michálek a přitom mi ukazuje místo, kde došlo k poslední větší havárii.

Krytý bazén v České Vsi

Časté poruchy řeší například i ve vzduchotechnice – nejednou v ní praskly klínové řemeny. „Hygiena chodí dvakrát týdně, voda je v pořádku. Ovšem celkový provoz nám tolerují na základě připravované rekonstrukce. Kdybychom se do ní nepustili, tak je možné, že jednou přijdou a úplně nás zavřou,“ dodává Michálek.

Budova krytého bazénu v České Vsi

Konkrétní podobu budoucího bazénu už vedení obce zná. Vycházelo z několika návrhů, několika studií. „Základ byl, aby zůstal pětadvacetimetrový bazén se čtyřmi drahami a k tomu nějaké doplňky. Napravo přibude hlavní vchod od hlavní cesty, bude to celé bezbariérové,“ popisuje u zázemí plavčíků nezávislý starosta Petr Mudra.

Krytý bazén v České Vsi

V patře by měla být sauna a část technického zázemí. „Nalevo dojde k rozšíření stavby, tam bude ta miniwellness část, bude tam nějaká vířivá vana, bazének pro děti a dojezd tobogánu na úkor části zahrady,“ dodává starosta. Obec teď čeká cesta ke stavebnímu povolení. S realizací počítá Petr Mudra nejdříve v roce 2022.

Budova krytého bazénu v České Vsi

Dobu rekonstrukce odhaduje na 2 roky. Během ní nebudou možné ani tréninky plaveckého oddílu, ani školní kurzy. „Ještě jsme tuto odstávku neřešili. Je možné plavání z prvních a druhých tříd přesunout na třetí, čtvrtou i pátou třídu,“ upřesnila zástupkyně ředitele Základní školy v Jeseníku Radka Burešová. Plavecký oddíl nejspíš odstávka zasáhne víc.

autor: aja
Spustit audio