Kůže je náš osobní počítač, který si pamatuje všechno. Musíme se o ni proto dobře starat

31. srpen 2023

Vedle krémů s vysokým faktorem se chránit i vhodným oblečením, nosit pokrývku hlavy a brýle s filtrem, nepobývat v poledne na přímém slunci a pravidelně kontrolovat svá znaménka.

Mezi rizikové faktory rakoviny kůže patří UV záření, vyšší citlivost na sluneční záření, svou roli hraje i genetika, imunita a fototyp kůže. „Lidé, kteří mají světlou pleť, oči i vlasy se snadněji spálí, můžou inklinovat k melanomu,“ upozorňuje Renata Kučerová.

Melanom patří mezi nejzhoubnější nádory vůbec. „Je zákeřný, protože jednak na začátku může vypadat jako mateřské znaménko a pak časně zakládá metastázy,“ doplňuje zástupkyně přednosty Kliniky chorob kožních a pohlavních Fakultní nemocnice Olomouc.

Melanom je zákeřný, protože na začátku může vypadat jako mateřské znaménko a pak časně zakládá metastázy.
Renata Kučerová, lékařka z Kliniky chorob kožních a pohlavních FNOL

Včasně odhalený melanom prognózu nesmírně zlepšuje. „Máme mnoho odléčených zdravých pacientů, kteří mají melanom v anamnéze, ale jsou z obliga,“ říká olomoucká lékařka.

Vyšetření znamének a pozorování kožního povrchu bychom se měli věnovat celoročně, ne jen v květnu, na který připadá Evropský den melanomu. „Objednat se určitě můžete u nás na klinice,“ nabádá Renata Kučerová.

Spustit audio

Související