Kvůli masivnímu výpadku elektřiny v Praze byly téměř celý čtvrtek nedostupné weby rozhlasu

3. červen 2022

Čtvrteční přerušení dodávek elektřiny v části Prahy znamenalo drobnější výpadky internetových sítí. Většina jej překonala díky záložním zdrojům. Blackout ale vyřadil datové centrum Master DC, což se projevilo na nedostupnosti webů jako například ČT24 nebo Českého rozhlasu. Vyplývá to z informací firem.

„Převážná většina sítí má vyřešené zálohování, takže u většiny se tento výpadek nijak výrazně neprojevil. Drobnější výpadky jsme ale zaznamenali. Páteřní technologie jsou obvykle umístěné v lokalitách, které jsou kromě záložních baterii vybavené také generátory elektřiny,“ uvedl ředitel sdružení NIX.CZ Adam Golecký. NIX.CZ provozuje hlavní propojovací internetový uzel v ČR.

Přerušení dodávky elektřiny se projevilo výpadkem celého datového centra Master DC v Praze, kterému nenaběhl záložní generátor UPS. Kvůli tomu byly nedostupné některé weby. Firma hlásí dopad na více než 50 zákazníků. V této souvislosti oznámil kompletní výpadek webů iRozhlas a Rozhlas.cz Český rozhlas. Mimo provoz byl i web ČT24 nebo odborné weby vydavatele Internet Info.

Čtěte také

Služeb operátora O2 se výpadek elektrického proudu v Praze dotkl částečně. „Vzhledem k rychlému přepnutí na náhradní napájení jsme nezaznamenali žádné plošné výpadky mobilních služeb. Část zákazníků se ale mohla v dotčených oblastech setkat s nefunkčním připojením k pevnému internetu. To trvalo jen pár desítek minut a podařilo se velmi rychle opět vrátit do normálu. Nyní jsou již všechny služby plně dostupné,“ řekla ČTK mluvčí Veronika Zachariášová. Vodafone problémy ve své síti nezaznamenal.

Žádné problémy nezaznamenalo velké datové centrum vshosting. „Při výpadku došlo k plynulému přechodu na bateriové záložní zdroje a současně k automatickému startu dieselových generátorů. V řádu jednotek minut jsme z baterií přešli plně na napájení z dieselu. Napájení serverů zůstalo v průběhu celého procesu na 100 procent. Funkčnost webů našich klientů byla naprosto zachována,“ uvedl obchodní ředitel vshostingu David Lintimer.

zdroj: ČTK
Spustit audio