Kvůli teplému počasí kvasí ovoce rychleji, pálenice přesto bojují s úbytkem zákazníků

11. září 2024 12:35

Kvůli nadprůměrně teplému létu zahájily některé pálenice na střední Moravě svůj provoz dříve než v předchozích letech. Ovoce je v regionu většinou dostatek. Majitelé pálenic si přesto stěžují, že zákazníků mají čím dál méně. A to nejen kvůli stále se zvyšující ceně pálenky.

Jaroslav Blatík, dlouholetý zákazník pálenice v Pavlovicích, letos přivezl k destilaci 450 litrů mirabelek. „Je to ovoce, které se nehodí na nic jiného, třeba na povidla, tak z toho vyrábíme slivovici pro rodinu,“ vysvětluje Blatík. K nasbírání takového množství přistupuje s vášní. „Strom rodí třeba půl tuny ovoce, a je mi líto to nechat na zemi,“ dodává.

Majitel pálenice Václav Caletka si však povzdechl, že počet zákazníků rok od roku klesá. „Před dvaceti lety jsme pálili non-stop 24 hodin denně. Teď začínáme v osm ráno a končíme v osm večer, a to jen tři dny v týdnu,“ říká s obavami o budoucnost svého podnikání. Podle něj mladší generace již nemají zájem sbírat ovoce a tradice domácí výroby pálenky slábne s odchodem starších generací.

Dalším problémem je rostoucí spotřební daň. Za litr 50% pálenky nyní zákazníci v pavlovické pálenici platí 205 korun. „Je to čím dál dražší a podle zákona nemohu nic prodat, takže všechno musím zaplatit ze svého,“ vysvětluje Blatík. Vyšší ceny a daňové zatížení podle něj mohou vést k rozvoji černých pálenic, které ubírají zákazníky těm legálním.

Pálenice v Pavlovicích na Přerovsku

Od ledna navíc vzroste spotřební daň na čistý alkohol o dalších 10 %, což vyvolává nejistotu, jak budou pálenice nadále fungovat. Pálenice v Pavlovicích zatím přijímá objednávky až do konce roku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio