Kvůli výstavbě domů u olomouckého heliportu vzniká nový naváděcí systém pro leteckou záchranku

29. listopad 2018

Na olomouckém heliportu letecké záchranky staví dělníci nový naváděcí systém pro vrtulníky. Směr přistávání se mění kvůli nedaleké výstavbě rezidenční čtvrti. Část pozemku pod heliportem patří developerovi, který Olomouckému kraji svůj díl pronajímá a změnu přistávací roviny požadoval. Podle vedení záchranky úprava nebude mít na provoz vliv.

„Měl by se změnit směr vzletových a přistávacích ploch tak, aby do budoucna byla zachována plnohodnotná funkce heliportu letecké záchranné služby,“ vysvětluje Petr Vykopal ze stavební firmy. Stojíme společně u heliportu, na který budou vrtulníky letecké záchranky nově přilétat z jiné strany. „Budou nalétat směrem od dálnice, tedy ze západu,“ upřesňuje. O změnu přistávací roviny požádala právě firma, která v blízkosti heliportu na Tabulovém vrchu staví bytové domy.

Nový naváděcí systém buduje jen několik desítek metrů od stávajícího. Stavbyvedoucí Ondřej Klimeš mi ukazuje, že obrubník velkého kruhu už je hotový. „Uprostřed je trojúhelník z obrubníku, 9 krát 9 metrů, kde bude to háčko na přistání, a pak je poloměr zhruba 13 metrů, kde jsou umístěné silniční panely a vnější osvětlení. Stavební část máme téměř hotovou,“ popisuje.

Podle krajského ředitele záchranářů Jana Weinberga změna provoz na heliportu neovlivní. „Z provozního hlediska je to jenom technikálie a fungování letecké záchranky to nijak neomezí,“ uvedl Weinberg, Dodává, že stávající naváděcí systém záchranářům zůstane: „Ale bude to opravdu záloha všech záloh pro případ extrémně nepříznivého počasí, rutinně v žádném případě nebude využíván.“

Náklady na stavbu za přibližně pět milionů korun zaplatí podle Vykopala developer. „S tím, že po realizaci bude ten majetek bezúplatně převeden na Olomoucký kraj,“ doplnil.

Práce na heliportu by měly být hotové na jaře. Z nového směru by pak vrtulníky měly začít přistávat pravděpodobně v květnu příštího roku.

autor: mot
Spustit audio