Lanová dráha Diana vozí návštěvníky Karlových Varů na Výšinu přátelství k rozhledně a restauraci

9. prosinec 2023

O západočeském lázeňském městě se říká: „Kdo nebyl na Dianě, neviděl Karlovy Vary“. A i když je tahle krásná karlovarská vyhlídka na vrcholu lázeňského lesa s náročným terénem, můžete se na ni dostat i pohodlně, a to lanovkou. Její spodní stanici najdete v ulici Mariánská hned vedle Grandhotelu Pupp. Odtud jezdí každých 15 minut kolejová lanovka přímo pod rozhlednu Diana. Cestou se postupně otevírají výhledy na pomalu se vzdalující město.

Za vznik jedné z nejnavštěvovanějších památek Karlových Varů vděčíme nožíři Wencelu Drummovi. Ten si už v 19. století oblíbil Výšinu přátelství nad Karlovými Vary natolik, že si chtěl výhled do okolí užít s maximálním možným komfortem. A tak tu se svým příbuzným, děkanem a historikem Augustem Leopoldem Stöhrem, vybudovali prostou lavičku a nechali vykácet stromy, které překážely ve výhledu.

Improvizovaná vyhlídka se záhy stala oblíbeným cílem nejen místních obyvatel, ale i lázeňských hostů. Cesta na vrchol kopce ale nebyla snadná. Většina návštěvníků ji tak musela absolvovat ve voze taženém koněm nebo oslem. A tak městská rada v roce 1909 rozhodla o výstavbě lanovky, která měla cestu na vyhlídku usnadnit.

Slavnostní otevření lanové dráhy se pak uskutečnilo v roce 1912. Byla postavena podle projektu H. H. Petera jako nejdelší lanová dráha v tehdejším Rakousku-Uhersku. Délka jednokolejné dráhy byla a dodnes je úctyhodných 453 metrů. A převýšení činí celých 167 metrů.

Rozhledna Diana

V té době lidé jezdili za výhledem na lázeňské město v podstatě na holý kopec. Protože si ale karlovarští radní byli dobře vědomi atraktivity tohoto místa, se stavbou dnes už ikonické rozhledny Diany a sousední výletní kavárny dlouho neotáleli. Už za dva roky si tak výletníci mohli kromě lavičky užívat i výhled z ochozu nové rozhledny ve výšce 25 metrů nad terénem, na který vedlo 150 schodů. Dnes se na vyhlídku lze dostat i bezbariérově díky výtahu.

Čtěte také

Původní dřevěné vagóny lanové dráhy byly nahrazeny v 60. letech 20. století současnými plechovými vozy. Spodní nástupní stanice nese název „Stará louka“, mezistanice „Jelení skok“ a výstupní řídící stanice se jmenuje stejně jako rozhledna „Diana“. Lanovka a rozhledna rozhodně patří k místům, které by v itineráři žádného lázeňáka ani turisty neměly chybět.

Původně byly lanovka i rozhledna otevřeny jen v lázeňské sezóně od května do září. Nyní je však můžete navštívit po celý rok.

Spustit audio