Lékař infekčního oddělení v Prostějově se nakazil koronavirem

22. březen 2020

U lékaře infekčního oddělení Nemocnice Prostějov byla o víkendu potvrzena nákaza novým typem koronaviru, onemocnění má zatím mírný průběh. Infekční oddělení prostějovské nemocnice dál funguje. Byly zahájeny testy personálu, který přišel s lékařem do kontaktu. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí Nemocnice Prostějov Radka Miloševská.

„Průběh onemocnění je (u nakaženého lékaře) dosud mírný, lehký. Chod (infekčního) oddělení ani nemocnice není ochromen, ani ovlivněn. Oddělení dál funguje, je na něm nyní devět pacientů,“ řekla. Veškerý personál nemocnice, který s lékařem přišel do kontaktu, je v karanténě a postupně testován. Výsledky zatím nejsou k dispozici.

Nemocnice Prostějov má jako jediná v Olomouckém kraji infekční oddělení, na které jsou transportováni nakažení lidé s těžším průběhem nákazy. Oddělení má 18 pokojů a 30 lůžek. V případě epidemie koronaviru na území kraje může být jeho kapacita ztrojnásobena. Onemocnění COVID-19 se už dříve prokázalo u lékaře urgentního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Do karantény museli jeho pacienti i personál. Lékař se vrátil z Řecka. Karanténa byla kvůli tomu vyhlášena u desítek pacientů a lékařů, kteří s ním byli v přímém kontaktu. Provedené testy další nákazu nepotvrdily.

V Olomouckém kraji v noci přibyly další tři potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru, kterou nyní úřady evidují u 75 lidí. Tři nové nákazy jsou z okresu Prostějov. Nejvíce nakažených osob zůstává v uzavřených obvodech Litovel a Uničov. V tomto izolovaném území je evidováno dohromady 59 nakažených osob. Krajská hygienická stanice v sobotu večer zveřejnila údaje, podle kterých bylo v Olomouckém kraji určeno k testování na nový typ koronaviru 598 lidí. Nařízeno je nyní 346 karantén.

autor: Martin Dostál | zdroj: ČTK
Spustit audio