Letní dětské tábory jsou v plném proudu i s dezinfekcí za speciálních hygienických opatření

Léto bez tábora si některé děti ani neumí představit. Letos jim ale kvůli koronaviru hrozilo, že na žádný nepojedou. Pesimistické scénáře se sice nenaplnily, organizátoři pobytů ale musí zajistit dodržování hygienických opatření. Podrobnosti zjišťovala na táboře nedaleko Zábřehu naše reportérka Barbora Sonnková.

Vedoucí tábora v Kosově nedaleko Zábřehu mají letos práci navíc. Pomáhají při dezinfikování chatek, aby byly rychleji připravené na další děti, které na tábor dorazí. „Dezinfikujeme po každém turnusu. Děti se vystěhují z chatek, vydezinfikujeme kliky, poličky, kličky na oknech, samozřejmě vyměníme ložní prádlo. Dezinfikujeme i ramínka a koše,“ popisuje vedoucí David Urbánek.

Letní tábor v Kosově

Dezinfekce ale není to jediné, co je na táboře letos jinak. „Neexistuje, aby děti pomáhaly v jídelně, chystaly talíře pro ostatní oddíly, jak to bývalo v minulých letech, takže to děláme my vedoucí nebo kuchařky,“ dodává vedoucí.

Jinak to funguje i v případě, když některé z dětí onemocní. „Samozřejmě, když u dětí začíná kašel, nosíme roušky. Já samozřejmě na marodce také nosím roušky. Jakmile mají zvýšenou teplotu nad 37,5° C, rodiče si pro děti přijedou, odvezou je k lékaři, když jsou třeba za dva dny bez příznaků, dovezou nám je zpět,“ popisuje táborová zdravotnice Drahomíra Viesnerová.

Dodržování hygienických opatření ale na děti příliš nedoléhá. Ty, se kterými jsem mluvila si hlavně užívají, že mohou být s kamarády. Obzvlášť, když se před tím neviděli ve škole „Na lidi jsem se hodně těšil, protože jsem byl hodně zavřený, ale nemohu říct, že bychom se s kamarády úplně nestýkali. Volali jsme si přes internet i několik hodin denně,“ říká třináctiletý Adam. Jediné, co tak dokáže zkazit prázdninovou atmosféru tábora je déšť a nestálé počasí.

autor: bas
Spustit audio