Letní etapa Flory Olomouc ukazuje nové trendy městské zahradní architektury, do pavilonů se smí pouze s rouškami

20. srpen 2020

Olomoucké výstaviště hostí od čtvrtka letní etapu mezinárodní výstavy květin Flora. Lidé se na ní dozví třeba o nových trendech městské zahradní architektury. Ani Floře se ale nevyhnula protikoronavirová opatření. Pokud na ni zamíříte, nezapomeňte si vzít roušku. Potřebovat ji budete uvnitř jednotlivých pavilonů.

Flora Olomouc 2020

Mezi prvními dorazila až z Pardubic Růžena Čmelíková, odvézt si chce novinky na svou zahradu. „Povezeme, co nás zaujme, i když toho máme doma už dost. Roušku mám s sebou permanentně. Člověk nikdy neví, kdy je jí třeba,“ říká návštěvnice výstavy.

Nejen roušky provází letošní letní ročník Flory, omezená je také kapacita lidí uvnitř budov. Jejich počet sledují kamery. „Sledujeme všechno na monitoru na našem dispečinku, máme nastaveno 500 osob v prostoru,“ popisuje vedoucí výstavnického úseku Josef Pobežal. Kromě toho na výstavišti nechybí dezinfekce, stánky a expozice jsou navíc rozmístěné tak, aby se lidé neakumulovali.

Hlavní expozice Flory připomíná procházku hodně rozkvetlým městem. Tématem je totiž zahrada za zdí. Ukazuje nové trendy městské zahradní architektury. „Je to jakási pozvánka do tajemných zákoutí dvorečků a zahrad starých městských center s krásnými vnitrobloky a takovými malými zahrádkami,“ říká garantka výstavy Marie Doleželová s tím, že je zakládání zelených ploch v době klimatických změn a znečišťování ovzduší ve městech důležité. I mimo hlavní pavilon toho na návštěvníky ještě čeká spoustu. „Máme krásnou expozici Pod křídly múz v oranžerii, potom vědecko-výzkumný pavilon v pavilonu H,“ uzavírá Doleželová.

Letní Flora potrvá až do neděle.

autor: bas
Spustit audio