Letní škola numismatiky se bude zabývat moderními technologiemi i hledači mincí

24. srpen 2019

Akademici, sběratelé, studenti i nadšenci zamířili do Olomouce na letní školu numismatiky. Zájem o ni je velký. I proto, že se jedná o jediný počin svého druhu v Česku. Zatímco lidí, kteří mají numismatiku jako koníček, v tuzemsku přibývá, jako vědecký obor je stále popelkou. Na vysokých školách jako samostatný předmět neexistuje. I to se snaží letní škola numismatiky napravit.

Mezi prvními zaregistrovanými účastníky je moravsko-slovenský pár Marie a Marián. Sbírá moderní mince. O letní škole se dozvěděli od známých. „Byla prý moc pěkná, tak jsme si řekli, že si prohlédneme i Olomouc,“ říká paní Marie.

Přestože se jedná o teprve druhý ročník letní školy, organizátora, historika Jiřího Militkého potěšilo, že minimálně polovina letošních zájemců je nováčků. Numismatiku by chtěl totiž povýšit třeba na samostatný vysokoškolský předmět.
„Akce tohoto typu by mohly být takovým startovacím pokusem, zda bychom mohli zaujmout nějakou skupinu studentů, pro které bychom mohli na některé z českých univerzit nabídnout nějaké specializační programy,“ říká Militký.

V tuto chvíli podle něj řeší numismatika jeden velký problém-tzv. hledače pokladů. „Těch hledačů s detektory kovů je veliké množství. Jedním z cílených objektů jsou mince. Ne všechny se nám dostávají do muzejních sbírek k dokumentaci. To je asi jeden z největších současných problémů numismatiky,“ dodává historik.

Letní škola chce i tyto hledače s detektory podchytit a dát jim ty nejlepší informace. A seznámit s novými trendy, jako je třeba digitalizace. „Dnes máme možnosti pořizovat snímky ve velice vysoké kvalitě, to samozřejmě zásadně pozměnilo možnosti prezentování a publikování,“ popisuje Militký.

Ke slovu už ale přichází i 3D technologie. „V České republice s tím zatím jen experimentujeme, ale myslím, že je to jen otázka času,“ uzavírá historik.

Na letní škole numismatiky se tak budou probírat například historie mincovnictví, mince jako prostředek politické propagandy, praktické cvičení jak určit antické mince a prý mezi sběrateli velmi oblíbená rakousko-uherská faletistika, tedy dobová vyznamenání a medaile.

autor: bam
Spustit audio