Letošní ročník Prix Bohemia Radio v Olomouci ovládly virtuální projekty a multimédia

Experimenty se zvukem, investigativní reportáže i propojení s novými technologiemi zaujaly v Olomouci na letošním ročníku Prix Bohemia Radio. Odpovídal tomu i závěrečný galavečer s předáváním cen těm nejúspěšnějším dokumentům, reportážím, dramatům a multimediálním projektům.

Moderátorka Jitka Novotná měla slavnostní udílení cen pevně v rukou. Z dokumentů zaujala porotu  podcastová detektivka Matematika zločinu. V reportážních příspěvcích zvítězilo téma globálního oteplování na ostrově Tangier.V kategorii Drama porota ocenila experimentální Hru na uši. A se zvukem a novými technologiemi si pohrála letošní soutěžní novinka - kategorie Multimédia. První místo si odnesli nizozemští tvůrci s projektem Industry na téma jak drogový průmysl proniká do tamní společnosti. Zahrnuje rozhlasové vysílání a podcasty spojené s osobními příběhy a rozsáhlým výzkumem.

Závěr galavečera patřil herecké legendě Zdence Procházkové, která převzala cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. A to za hlavní roli Rozálie Lautmanové ve hře Obchod na korze.

Z rozhlasové Thalie má opravdovou radost. „Já mám rozhlas hrozně ráda. Je to pro mě ocenění. Mám radost, že to bylo v Olomouci, ve městě, ke kterému mám velké citové vztahy. A taky, že to bylo přesně na mé narozeniny. Představte si, třiadevadesáté, to už je hrůza,“ říká s úsměvem Zdenka Procházková.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral věří, že letošní ročník dal všem tvůrcům zpětnou vazbu a zvuk je stále v rozhlasovém vysílání to zásadní. „Poselství do budoucna je v tom, že rádio má své místo na výsluní mezi dalšími multimédii,“ říká René Zavoral.

Přesto dovede zaujmout i mladou generaci. Čestná prezidentka herečka Hana Maciuchová je nadšená propojením festivalu právě s Olomoucí. Do Olomouce se vrátí festival Prix Bohemia Radio i příští rok. Organizátoři už teď hledají ten nejlepší dubnový termín.

autor: bam
Spustit audio

Související