Libavá na podzim láká houbaře. Za porušení zákazu vstupu do vojenského prostoru jim hrozí pokuta

1. říjen 2018

V pohotovostním režimu slouží na podzim vojenská policie na Libavé, a to kvůli houbařům, kteří nerespektují zákaz vstupu do tamních lesů. Za vstup do výcvikového prostoru jim přitom hrozí až stotisícová pokuta.

Teď na podzim vyjíždí šéf Vojenské policie z Města Libavá Jakub Hajduk do lesů se svými hlídkami každý den. A každý den řeší případy neukázněných houbařů, kteří nerespektují hranice prostoru.

„Víte, kde se nacházíte? Jste ve vojenském prostoru,“ upozorňuje Hajduk houbaře. Paní Adriana a paní Jana už mají plátěné tašky plné hříbků. Přijely sem z Ostravy. To, že za neoprávněný vstup do prostoru můžou dostat až stotisícovou pokutu, prý vůbec netušily. „Dopouštíte se přestupku na úseku obrany a je tady pokuta až do 100 tisíc,“ vysvětluje jim policista.

šéf Vojenské policie z Města Libavá Jakub Hajduk upozorňuje houbařky, že se nachází ve vojenském prostoru

S plným košíkem prochází lesem taky pan Štefan. „Praváky, suchohřiby, čím dál hlouběji do lesa. Na kraji je to dávno vysbírané,“ komentuje.

A právě tito houbaři vojenskou policii zaměstnávají nejčastěji, potvrzuje Jakub Hajduk: „Ztratí tady orientaci, my je potom musíme dohledávat. Tito lidé se můžou dostat až do cílových dopadových ploch, kde už to hraničí s ohrožením zdraví a života.“

Armáda výcvik svých vojsk na Libavé stále zintenzivňuje. „Od roku 2016 vzrostl počet výcviků ke dnešnímu dni o 35 procent. To znamená větší intenzita výcviku, více střeleb, více ohrožení bezpečnosti a života. Druhá věc je, že vojenský prostor Libavá je určen prioritně k zabezpečování obrany státu a je ve vojenském újezdu přísně zakázán jakýkoliv sběr plodin,“ uvedl přednosta vojenského újezdu Ladislav Zakuťanský.

I když s prvním sněhem nájezdy houbařů na Libavou skončí, příslušníci vojenské policie si ale moc neoddechnou. Po houbařích totiž budou prostor hlídat před nájezdy zlodějů vánočních stromků.

autor: kra
Spustit audio