Liberečtí hygienici se kvůli úsporám při ohřívání vody obávají šíření legionelly

21. říjen 2022 09:50, aktualizováno

Liberečtí hygienici varují před rizikem nákazy legionellou. Jen za září 2022 řešili čtyři případy podezření na infekce způsobené touto bakterií.

Aktualizace 21. 10. 2022:

K 21. říjnu evidují hygienici v Libereckém kraji už 11 případů tak zvané legionářské nemoci. Další dvě podezření prošetřují.

Nemoc způsobuje bakterie legionelly, která se množí v teplé vodě, například v bojlerech. Hygienici proto doporučují nesnižovat při ohřevu teplotu pod 55 stupňů Celsia. Lidé by si měli dávat pozor i při návštěvě ubytovacích zařízení, kde voda méně cirkuluje, nebo má kvůli úsporám nižší teplotu, říká.

„Když jsme v hotelu, kde počet hostů evidentně není velký, je dobré odpustit první díl teplé vody, třeba po dobu jedné minuty, v podstatě do chvíle, kdy už tam přichází horká voda,“ uvedla ředitelka Krajské hygieny v Liberci Jana Loosová.

***

Bakterie legionella žije ve vodovodních rozvodech a rozšířit se může, pokud budou lidé v kotlích, například kvůli úsporám, ohřívat vodu jen na nízké teploty. „Souvisí s tím, že se snižuje teplota vody v boilerech a jiných zásobnících vody a to vyhovuje optimálním teplotám, které legionella potřebuje,“ vysvětlila hlavní epidemioložka Krajské nemocnice v Liberci Jana Prattingerová.

Legionela se ideálně množí při teplotě od 20 do 45 stupňů, proto by teplá voda v domácnostech měla mít minimálně 55 stupňů.

Bakterie legionelly může způsobit horečnaté onemocnění podobné zápalu plic, které je nebezpečné hlavně pro seniory a osoby se sníženou imunitou.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související