Lidé naši práci dokáží ocenit, shodují se hasiči z Hranic Pavel Bernhauer a Jan Čtvrtníček

Na hranické Hasičské stanici pracuje 25 mužů, kteří jsou rozdělení do tří směn. Každý z nich má své specifické úkoly. Pavel Bernhauer je velitel a angažuje se v lezecké skupině, Jan Čtvrtníček má zařazení strojník a chemik.

Zaměstnávají je technické zásahy, dopravní nehody, požáry, stoupající hladiny řek, úniky neznámých látek, železniční neštěstí, případně evakuace obyvatel.

První výjezd v kariéře Jana Čtvrtníčka byl k vážné dopravní nehodě v Předmostí u Přerova. „Šlo o jeden z těch zásahů, u kterého se ukáže, jestli to povolání člověk dá nebo ne,“ vzpomíná.

V Řecku to bylo hodně fyzicky i psychicky náročné.
Hasiči Pavel Bernhauer a Pavel Bernhauer

Pavlu Bernhauerovi se hned při první směně splnil sen, který měl od dětství, že bude hasit požáry. Se směnou vyrazil k lesnímu požáru do Podhoří na Lipensku.

Veliké zkušenosti oba získali během loňských prázdnin při hašení rozsáhlých požárů na řecké pevnině, kde panují výrazně odlišné podmínky než u nás.

„Nedostatek vody, sucho, těžce přístupný terén, chybějící přístupové cesty. Bylo to hodně fyzicky i psychicky náročné,“ shodují se s tím, že s naším výborně propracovaným systémem se to vůbec nedá srovnat.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio

Související