Lidé s exekucemi mohou být klidnější. Pomůže jim zákon nazvaný Lex Covid

28. duben 2020

Omezení srážek z účtů nebo dočasné pozastavení exekucí nemovitostí. I tyto úlevy přináší dlužníkům nová legislativa, takzvaný Lex covid. Zákonodárci ho schválili ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru. Pomoci by mohl třeba stovkám klientů dluhové poradny Charity Šternberk.

„Něco je z manželství, něco mám po mamince, za další si můžu sama. Některé exekuce mám už deset let,“ líčí paní Anička. Svých několik exekucí se jí daří i díky stálé práci postupně splácet. Žije navíc sama a nemusí se tak ještě navíc starat o nikoho dalšího. Teď jí ale hrozí, že přijde o střechu nad hlavou kvůli dvou a půl tisícovému dluhu.

„Podávali jsme na tento návrh žádost o částečné zastavení exekuce právě pro tu nízkou částku, kdy odhad té nemovitosti je 800 000 korun, tudíž se nám prodej nemovitosti nezdá vůbec reálný a adekvátní,“ říká sociální pracovnice šternberské charity Michaela Rábová.

Situaci lidí, kterým kvůli exekucím hrozí ztráta bydlení, může změnit nový zákon – takzvaný Lex Covid. „Podle tohoto schváleného návrhu by nesměla být prodána nemovitost, kdy dluh nepřevyšuje 100 000 korun,“ dodává Rábová.

Dosud byl limit dluhů pro prodej nemovitých věcí je 30 tisíc korun. K podobné změně dojde i u zabavování movitých věcí, jako je třeba nábytek. „To by pomohlo stovkám našich klientů. To tady řešíme denně,“ pokračuje metodička Charity Šternberk Dana Vrzalíková

Do konce letošního roku se zvýší jednorázová výplata dlužníkovi z jeho odstaveného účtu, omezí se také sankce, pokud dlužník prokáže, že mu opatření proti koronavirové krizi ztížilo včasné splnění peněžitého dluhu.

Spustit audio