Lidé z obcí u dálnice D35 chtějí protihlukové zábrany. Ředitelství silnic a dálnic jejich stavbu plánuje, jen tak to ale nebude

1. červen 2021

Obyvatelé litovelských místních částí Unčovice, Rozvadovice a Nasobůrky požadují lepší ochranu před hlukem z dálnice D35. Situaci by měly podle nich zlepšit protihlukové zábrany. Silničáři s nimi počítají, podle jejich odhadů je ale dělníci budou moct postavit až za několik let.

„Kamarádka se mě ptala, když byl klid, co je to za hučení, tak jsem jí řekla, že to jsou auta z té silnice, to je tady normální,“ popisuje paní Eva z litovelské místní části Rozvadovice, kolem které vede frekventovaná silnice. Nedaleko navíc také dálnice. Část místních požaduje ochranu před hlukem z komunikace.

„Už léta je tlak občanů, kteří bydlí v blízkosti dálnice. U nás se to týká tří místních částí Nasobůrky, Unčovice, Rozvadovice, abychom jako město nějakým způsobem tlačili v jednání k tomu, aby se do budoucna vybudovala nějaká protihluková opatření,“ pokračuje nezávislý starosta Litovle Viktor Kohout.

Podle šéfa olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martina Smolky je postavení protihlukových stěn v plánu. „Mohu potvrdit, že se na dálnici D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí plánuje takzvaná malá modernizace, která zahrnuje výstavbu osmi protihlukových stěn," uvádí Smolka. Ředitelství už dokončilo technickou studii modernizace, která sladila plán výstavby nouzových zálivů, ekoduktů a právě i protihlukových stěn. „První stěna je u Břuchotína, tam připravujeme i dokončení dálničního obchvatu v úseku Slavonín – Křelov, další stěny jsou potom Příkazy, Náklo, Unčovice, Nasobůrky, Sobáčov, Mladeč a poslední stěna by měla být na úrovni Řimic,“ říká Smolka.

Nyní se podle Smolky zpracovává záměr projektu modernizace, ten pak musí schválit Centrální komise Ministerstva dopravy. Pak se může začít s výkupy pozemků. „Vybudování stěn asi nebude tak rychlé, jako například vybudování nouzových zálivů, které leží na našich pozemcích. Bude záležet, jak bude probíhat majetkoprávní příprava. Věřím, že v místech, kde pozemek patří obci, se rychle dohodneme, protože protihluková opatření jsou v jejich zájmu. Myslím, že by to mohlo být v horizontu tří až pěti let,“ plánuje Smolka.

Obyvatelé dotčených oblastí si tak ještě nějaký čas na protihlukové stěny počkají.

autor: bas
Spustit audio