Lidem po covidu by mohl pomoct s rekonvalescencí molekulární vodík. Podle olomouckých vědců má protizánětlivé a hojivé účinky

24. březen 2021

Molekulární vodík využívají už několik let sportovci při fyzické zátěži a při zotavení. Jeho protizánětlivé a antioxidační účinky by prý mohly pomoct taky lidem, kteří jsou oslabení po nemoci covid-19. Právě na ně se zaměřili ve svém výzkumu vědci Fakulty tělesné kultury olomoucké univerzity Palackého.

„Skutečně věříme, že to může mít pozitivní efekt, že molekulární vodík může být velmi nadějným přístupem, jak těmto lidem pomoci,“ věří v sílu molekulárního vodíku vedoucí výzkumného týmu Michal Botek. U sportovců pomáhá především pro urychlené zotavení.

„V momentu, kdy budete mít sportovce, který je velmi zatěžovaný, tak se dostává do stavu tzv. přetrénování. Popisuje se to jako cytokinová bouře v organismu. To znamená, že se začíná zvyšovat aktivita imunitního systému a organismus snižuje svou výkonnost. My jsme tam začali sledovat jistou paralelu, protože u pacientů se středně těžkým a těžkým průběhem covidu-19 jsou popsány právě také tyto cytokinové bouře. ˇřekli jsme si, že tu sportovní linii máme prozkoumanou, zkusme se podívat na tu obecnou populaci, která je teď ve velkém průšvihu a zkusme jim nabídnout alternativu, kterou představuje molekulární vodík,“ pokračuje vědec.

Způsob aplikace molekulárního vodíku je podle Michala Botka vcelku jednoduchá. Tou první je inhalace. „Přes obličejovou masku dýcháte přirozeně vzduch a hadičku máte zavedenu do nosních dírek, tím pádem vám tam proudí molekulární vodík, který se vytváří v generátoru, nebo si koupíte tablety, které buď dáte do vody, rozpustí se a vypijete. Třetí možností je, že se tablety rozpustí ve vodě a člověk se může ve vodíkové vodě naložit a ten vodík prostupuje tkáněmi (kůží) a dostává se do těla,“ uzavřel Botek.

Molekulární vodík jako post-covidovou terapii zkoumá také několik týmů v Japonsku nebo Číně. Olomoučtí vědci by výsledky výzkumu mohli zveřejnit do konce tohoto roku.

autor: bam
Spustit audio