Linka na odpad v Mostkovicích zatím nebude. Investor po protestech místních stáhl žádost o změnu územního plánu

8. listopad 2023 14:20

Firma PGP Terminal stáhla žádost o změnu územního plánu v Mostkovicích na Prostějovsku. Bez ní nemůže v areálu nedaleko obce postavit plánovanou linku na plazmové zplyňování odpadu. Proti plánu investora protestovaly stovky obyvatel obce.

„Zastupuji zde 1767 občanů, kteří jsou zde podepsáni na 104 v podpisových arších,“ předal s tímto dovětkem v červenci člen petičního výboru Pavel Hrubý petici zastupitelům Mostkovic.

Obyvatelé obce a také lidé z blízkého okolí se obávali plánované stavby odpadového centra v nedalekém areálu. Argumentovali zvýšenou dopravou, hlukem i dopadem na rekreační oblast kolem plumlovské přehrady.

Protože nevole občanů je stále velká, jsme se dohodli, že zatím stáhnou žádost o změnu územního plánu.
Jaroslav Peška, nezávislý starosta obce

Teď investor – ostravská společnost PGP Terminal – stáhla žádost o změnu územního plánu. Bez té v areálu nedaleko obce stavět nemůže. „Protože nevole občanů je stále velká, jsme se dohodli, že zatím stáhnou žádost o změnu územního plánu. Že to stahují, už máme potvrzené písemně,“ uvedl nezávislý starosta obce Jaroslav Peška.

Informaci v SMS zprávě potvrdil i jednatel společnosti Petr Břenek. Podle starosty chce ale firma dál nechat posoudit vliv projektu na životní prostředí. „Řekli nám, že dál budou pokračovat v EIA a až budou mít nějaké papíry, tak se znovu ozvou,“ dodal Peška.

Referendum zatím nebude 

Organizátoři petice oficiální informaci od obce zatím nedostali. „Budeme požadovat prohlášení zastupitelstva obce, jaký ona zaujalo k této informaci postoj a jaký bude další vývoj,“ řekla Karin Kuklová, jedna z organizátorek petice.

Podle nezávislého starosty Jaroslava Pešky teď vedení obec pravděpodobně ani nevyhlásí referendum, které kvůli protestům obyvatel vedení původně přislíbilo. „Zatím žádné nebude, protože teď ani nemáme důvod ho dělat,“ zmínil Peška.

Dohodnout se chtějí zastupitelé na pracovní schůzce ve střčedu odpoledne. Také odpůrci projektu podle Karin Kuklové považují konání referenda za zbytečné.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související