Obyvatelé Mostkovic předali zastupitelům obce petici proti stavbě odpadového centra. Vedení plánuje referendum

14. červenec 2023 11:08

Víc než polovina obyvatel Mostkovic na Prostějovsku nesouhlasí s plánovanou výstavbou odpadového centra nedaleko obytných domů. Tvrdí to organizátoři petice, kterou její iniciátoři odevzdali tento týden zastupitelům. Investor nabídl odpůrcům vytvoření pracovní skupiny, ti to ale odmítají. Vedení obce plánuje vyhlášení referenda.

„Zastupuji tady 1767 občanů, kteří jsou zde podepsáni na 104 podpisových arších,“ uvedl tento týden na jednání zastupitelstva vedení Mostkovic na Prostějovsku Pavel Hrubý, člen petičního výboru. „Z toho je 777 podpisů občanů trvale žijících v naší obci. Vzhledem k tomu, že v naší obci Mostkovice bylo v roce 2022 uvedeno 1316 voličů, je počet 777 podepsaných voličů 59,04 procent,“ dodal Hrubý.

Na jednání zastupitelstva dorazilo zhruba padesát obyvatel obce. Přišli vyjádřit nesouhlas s plány ostravské společnosti PGP Terminal vybudovat v Mostkovicích linku na zpracování odpadu pomocí plazmového zplyňování. Lidé se podle Pavla Hrubého obávají například zvýšené dopravy, hluku i dopadu na rekreační oblast kolem plumlovské přehrady. „K prvnímu domu je to 380 metrů, k přehradě 1100 metrů,“ upřesňuje Hrubý.

Starosta: Referendum bude směrodatné

Lidé podepsaní na petici požadují, aby obec plány investora odmítla. Ostravská společnost už podle nezávislého starosty Jaroslava Pešky požádala o změnu územního plánu. Zastupitelé další kroky zvažují, nechtějí podle starosty rozhodnout bez dostatku informací. Vedení obce proto plánuje vyhlásit referendum.

„Bude to pro mě směrodatné. Petice je pro mě taky směrodatná, ale byla vedena z jedné strany. Referendum si ale povede obec a lidé z Mostkovic tam musí jednoznačně říct, jestli ano, nebo ne,“ zmiňuje Peška.

Kdy referendum vyhlásí, zatím není jasné. Peška na zastupitelstvu tlumočil také nabídku investora na zřízení pracovní skupiny, ve které by kromě něj a vedení obce byli také zástupci obyvatel. Pavel Hrubý to ale odmítá. „Odmítáme celý projekt spalovny, proto nemáme chuť o tom jakkoliv diskutovat,“ říká.

Jednatel PGP Terminal Petr Břenek nechtěl situaci komentovat, dokud nebude mít oficiální informace od vedení obce.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související