Luboš Andršt koncertně připomenul rockové začátky skupiny Energit

14. září 2017

Koncertní středy Českého rozhlasu Olomouc hned na začátek září připravily lahůdku nejen pro pamětníky. Kytarista Luboš Andršt & Energit zahráli bývalým režimem zakázaný repertoár svého prvního období ze začátku 70. let.

Normalizace s sebou po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa mimo jiné přinesla i zátah na rockovou hudbu. Přestávala se točit alba, zakazovali se koncerty, muzikanti se ale z posledních sil stále snažili najít cestu k sebeuplatnění.

Když se rozpadlo Flamengo, klávesista a zpěvák Ivan Khunt s bubeníkem Erno Šedivým se dali dohromady s kytaristou Lubošem Andrštem a basákem Vláďou Padrůňkem (oba Jazz Q). Vznikla supergroup s jasnou orientací na autorský hard-rock.

Z anglicky zpívajícího Energitu se stala senzace domácích příznivců rocku, což nemohlo uniknout pozornosti vládnoucí moci. Poměrně záhy přišel zákaz koncertní činnosti, za své vzala i možnost vydat desku. Pro Erna s Ivanem signál k emigraci.

Luboš Andršt si Energit podržel a ve druhé polovině 70. let natočil dvě dodnes ceněná jazz‑rocková alba. Až nedávný objev klávesisty a zpěváka Jana Holečka vyprovokoval návrat k ranému repertoáru, který byl konečně letos natočen a vydán na CD.

Luboš Andršt & Energit v Olomouci

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.