Aš má zájem o budovu hlavní pošty, služby chce zachovat

15. březen 2024 08:35

Aš na Chebsku chce odkoupit budovu hlavní pošty na Poštovním náměstí. Několikapatrový objekt v centru města je v současnosti téměř prázdný a potřebuje rekonstrukci.

Budova by měla stát město přibližně 17 milionů korun. O prodeji se dozvědělo v polovině loňského roku. Radnice se na státní podnik obrátila s tím, že kdyby objekt nabídl ve veřejné aukci, mohli by se přihlásit tzv. obchodníci s chudobou, kteří by v něm vybudovali například ubytovnu, a to město nechce. Projevilo proto zájem budovu odkoupit přímo od České pošty.

Zájmem Aše i České pošty je v budově provoz pobočky zachovat. Podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka existuje více variant řešení. Jako nejpravděpodobnější se jeví vznik vícepřepážkové pošty Partner, kterou by provozovalo město. „Řekli jsme, že potřebujeme znát veškerá data ohledně provozování, včetně nákladů. Za dva měsíce tak budeme mít s panem ředitelem (České pošty) další schůzku. Plánem je zřídit vícepřepážkovou pobočku, jako má vzniknout v Brně,“ řekl starosta Aše Vítězslav Kokoř (ANO).

Čtěte také

Dál fungovat by měla na hlavní a jediné pobočce v Aši také dodejna. Její provoz se podnik rozhodl na začátku roku obnovit poté, co si lidé na doručování listovních zásilek stěžovali.

Komplikace nastaly před dvěma lety, když Česká pošta středisko v Aši zrušila a oblast obsluhovala přímo z Chebu. Lidé dostávali zásilky s velkým zpožděním, v některých případech vůbec. Po obnovení dodejny a soustředění doručovatelů do Aše se kvalita listovního doručování podle vedení města výrazně zlepšila.

Radnice chce v nevyužitých prostorech budovy vybudovat byty s pečovatelskou službou, po kterých je ve městě velká poptávka. V plánu je 15 až 20 bytů o velikosti 1+1. Rekonstrukce by měla stát přibližně 40 milionů korun. Město na ni chce získat dotaci.

Spustit audio